A kutyák újabbnál újabb járatokat ástak ki a Szabadság téri lakótelepen

2023.05.16. 14:00

Vadászgörénnyel irtják a patkányt Vásárhelyen - Videó

Ott jártunkkor is kifogott az egyik vadászgörény egy süldő patkányt a kutyák által kiásott járatból Hódmezővásárhelyen, a Szabadság téren.

Kovács Erika

Hargitai Tamás mutatta a süldő patkányt, ezt a járatban kapta el az egyik nőstény görény. Fotó: Kovács Erika

Mint az elmúlt hetekben többször is írtunk róla, a Szabadság téren nagyon elszaporodtak a rágcsálók. Úgy tűnt, hogy az önkormányzat és az Alföldvíz Zrt. együttes, vegyszeres irtása eredményes volt, de vasárnap újabb videó került ki a közösségi oldalra, ahol valósággal hemzsegtek a patkányok. 

 Fotó: Kovács Erika

Kilenc görény, öt kutya

Kis Andrea, önkormányzati képviselő kérésére most biomódszerrel is harcot hirdettek ellenük, méghozzá vadászgörényekkel és kotorékebekkel. Az akciót a képviselői keretéből finanszírozta a politikus. Az önkormányzat a görényes módszerrel nemigazán értett egyet, de megrendelték az irtást, amit kedden reggel kezdett Hargitai Tamás, szegedi bio rágcsálóirtó. 

– Kilenc vadászgörényt és öt vadászkutyát hoztunk magunkkal az irtáshoz. Megkeressük a járatokat, és ott beengedjük a vadászgörényeket. Amiket sikerül a görényeknek a föld alatt elkapni, azt ott ölik meg, amelyikek kiszaladnak, azokat pedig a kutyák kapják el és lefojtják – mondta a patkányvadászat előtt lapunknak Hargitai Tamás. A rágcsálóirtó szerint a jelenlegi lehetőségek közül a vadászgörényes módszer a leghatékonyabb a rágcsálók ellen. 

Össze kellett szoktatni a „kollégákat”

– A patkány sajnos nagyon intelligens állat. Megismeri a mérget, rájön, hogy ez veszélyes rá nézve, egy idő után nem eszi meg. A kutyák és a görények viszont nagyon jól együtt tudnak működni ellenük – tudtuk meg a szakembertől.

– A görényeket csak arra kellett megtanítani, hogy kötődjenek az emberhez. A patkányok elkapása ösztönösen bennük van. Vannak kicsit ügyetlenebbek, amelyekkel kicsit gyakorolni is kellett. A kutyákat pedig arra kellett rávenni, hogy ne bántsák a görényeket, mert számukra azok is prédaállatok, mint a patkányok. Össze kellett szoktatni őket, hogy „kollégaként” dolgozzanak együtt – mondta.

Fotó: Kovács Erika

Kiterjed járatokat építettek a rágcsálók

A kutyák több helyen is ásni kezdtek a Szabadság téren, méghozzá hatalmas energiával. Újabbnál újabb földalatti járatokat fedeztek fel, ahová Hargitai Tamás leengedte a görényeket. Volt olyan, amelyik 1 órát töltött lent a föld alatt. A Szabadság téren valószínűleg egy valóságos patkánycityt építettek ki a rágcsálók, rengeteg járattal. Hogy hány patkányt kaptak el a görények, ezt nem lehet tudni, de volt olyan, amit a felszínre is hoztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában