Helyi közélet

2023.06.27. 15:59

Elhunyt Szeged díszpolgára

Munkatársunktól

Fotó: Karnok Csaba

Életének 70. évében elhunyt Csapó Benő, Szeged díszpolgára. A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével és Prima Primissima díjjal kitüntetett neveléstudományi kutató az SZTE Neveléstudományi Doktori Iskola és az általa alapított Oktatáselméleti Kutatócsoport vezetője volt. Tudományos munkája mellett 2019 óta ő látta el Szeged legrégebbi civil szervezetének, a Dugonics Társaságnak az elnöki feladatait is.

Egyetemi tanulmányait Szegeden végezte, kémia-fizika szakos középiskolai tanárként szerzett diplomát. Egyetemi doktori fokozatát 1979-ben szerezte meg, 1985-ben a neveléstudomány kandidátusa lett. A Magyar Tudományos Akadémia doktora címét 2002-ben szerezte meg. Számos hazai és nemzetközi kutatási programban vett részt vezetőként, magyarországi irányítóként, vagy éppen a munkacsoport tagjaként. Fő kutatási területei az értelmi fejlődés, a képességek fejlesztése, a tudás szerveződése, a pedagógiai értékelés és a számítógépes tesztelés. A hazai pedagógia egyik legjelentősebb alakja volt.

Véleményem szerint azonban az iskolában nem arra kell készülni, hogy dolgozni fogunk, hanem arra, hogy boldogan éljünk. Megértsük a körülöttünk lévő világot, tudjunk problémákat megoldani, másokkal együttműködni 

– fogalmazott lapunknak 2016-ban adott interjújában.

 Az iskolának három fő célt kellene szolgálnia: tanítson meg gondolkodni, adjon az iskolán kívül is alkalmazható tudást, és közvetítse a tudomány és a művészetek eredményeit. A széles körű műveltséget, a kiművelt gondolkodást alapvető értéknek kell tekintenünk, minden hasznossági szemponttól függetlenül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában