Hódmezővásárhely

2023.06.15. 14:20

Játszóteret avattak a vásárhelyi Varga Tamás-iskolában

Hatszögletű, készségfejlesztő eszközt és játszóteret avattak csütörtök reggel a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában. Sokan, sokat tettek a régi álom megvalósításáért.

T. Sz.

Birtokba vehették a gyerekek a játszótér új eszközét. Fotó: Tábori Szilvia

Az elegendő és változatos mozgás egyértelműen meghatározó a gyerekek fejlődésében. Hatására javul a mozgáskoordináció, a ritmus- és egyensúlyérzék, vagy például a térbeli tájékozódási képesség. De az idegrendszer fejlődésére is hatással van. Fejlődnek a motoros készségek, amelyek magukban foglalják testünk összes mozgását és ezek kölcsönös koordinációját. A mászás pedig kifejezetten a logikai gondolkodást támogatja, ahogy a térérzéket is finomítja.  

Fotó: Tábori Szilvia

Nem véletlenül választottak olyan játszóeszközt udvarukra a hódmezővásárhelyi, Tehetségpontként is elismert Varga Tamás Általános Iskolában, amely többféle lehetőséget kínál a gyerekeknek. Lehet rajta mászni, lógni, csimpaszkodni, függeszkedni, hintázni egyebek mellett. Csütörtökön avatták fel az út játszótér, sokak összefogásával felállított első és legnagyobb elemét. Mint az Bánfi Zoltán, patronáló pedagógus lapunknak elmondta: a korábbi, fából készült eszközök tönkrementek, sokáig nem tudtak újakat felállítani. Az iskolai játszótér a készségfejlesztés mellett részben azért is fontos, mert első osztályosaik a tanév első felében csakis az udvar azon részét használhatják, ahol egykor a játszótér állt. Annak hiányával viszont leszűkült a tér, kevésbé változatosan teltek az órák közötti szünetek. Ráadásul a legkisebbek még éppen csak elhagyták az óvodájukat, ahol a játék a mindennapok meghatározó része. A két intézmény közötti átmenet, a kapcsolódási pont ezért is fontos. 

Fotó: Tábori Szilvia

Botkáné Kovács Henriett, az iskola igazgatója elmondta: tavaly az intézmény udvarán álló ötven esztendős platánfa alatt a Tarjáni Általános Iskoláért Alapítvány ismét megrendezte a hagyományos iskolabált. A bevételéből pedig a régi tönkrement mászóka helyett terveztek újat vásárolni. Végül az összeget pályázati forrásból, cégek és magánszemélyek támogatásával, a szülői munkaközösség szervezte platán piac vásárok bevételéből egészítették ki. Az álmuk így hamarabb megvalósult, mint azt remélték. 

Iskolánk pedagógusainak az is fontos, hogy a gyerekek ne csak az úgynevezett tanulási időt, de a szabadidőt is hasznosan, változatosan és kellemes környezetben töltsék

 – hangsúlyozta. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában