Szegedi hírek

2023.06.02. 19:35

Kerékpárokat kaptak az ukrán menekültek – Fotók

Nagy volt az izgalom pénteken délután a Nemzetiségek Házában, legfőképpen az ukrán gyerekek körében. Alig várták, hogy felpattanhassanak újdonsült kerékpárjuk nyergébe. Sajtos-Zapotocsnaja Natália és Karsai Attila a kerékpárosztás mellett egy másik jó hírt is bejelentett a menekülteknek.

Koós Kata

Az ötéves Artem szája fülig ért a boldogságtól, amikor végre felpattanhatott biciklije nyergébe. Fotó: Gémes Sándor

A legizgatottabb kisfiú az ötéves Artem volt pénteken a Nemzetiségek Házában, aki az utolsó ellenőrzéskor már egy tapodtat sem mozdult kerékpárja mellől, majd felülve rá fülig ért a szája a boldogságtól. 

Az intézmény az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal május elején hirdetett jótékonysági kerékpárgyűjtő akciót a menekülteknek. Körülbelül nyolcvanan vannak Szegeden, sokan közülük már egy éve várják itt, hogy véget érjen a háború, és hazamehessenek. Zömmel nők és gyerekek. 

Ismét szeretnénk köszönetet mondani a szegedieknek nagylelkűségükért. Már 15 kerékpárt ajánlottak már fel az ukrán menekülteknek, ez már körülbelül a fele a szükségesnek

 – mondta el lapunknak Karsai Attila, a Nemzetiségek Háza igazgatója. A kerékpárok nagy segítséget jelentenek a hónapok óta Szegeden veszteglő menekülteknek. A dolgozó korú felnőttek többsége ugyanis munkát vállalt, a gyerekek óvodába, iskolába járnak. Kerékpárral pedig sokkal könnyebben közlekednek.   

A 14 éves Veronika tavaly február végén jött Magyarországra édesanyjával, Angelikával, aki immár a Magyar Vöröskeresztnél dolgozik. Veronika nagymamája férje halála után, idén januárban jött utánuk. Veronika elmondta, az Ukrajna közepén fekvő Vinnicjában éltek, most a tápéi Aranylabda Szállodában kialakított menekültszálláson laknak. Veronika a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola 7. osztályába jár. Úgy fogalmazott, nehéz a magyar, de mindent belead. Azt is elmondta, nagyon boldog, hogy kapott kerékpárt, mert így el tud menni szerdánként az iskolai kerékpártúrákra. Sok barátja van már Szegeden. Nagymamája, Katalin nem kért külön biciklit, de elárulta, azért ki fogja próbálni Veronikáét. Elmondta, ő is nagyon jól érzi magát Szegeden. Csak akkor szűnt meg mosolyogni, amikor hozzátette, azért nekik is van kiért aggódni. Angelika másik gyermekét, Veronika bátyját, a 28 éves Dimitrijt ugyanis nem engedték ki Ukrajnából. 

A Nemzetiségek Háza kiemelt figyelmet fordít az ukrán menekültek integrációjára. 

Egy év nagyon sok idő távol az otthonaiktól. Állandóan a híreket hallgatják, nagyon megviseli őket, hiszen sokuk férje, rokona a fronton harcol. A hangulatuk hullámzik. Igyekszünk segíteni, hogy minél jobban beilleszkedjenek

 – mondta Karsai Attila, aki Sajtos-Zapotocsnaja Natáliával, a Szegedi Ukrán Önkormányzat elnökével egy másik jó hírt is bejelentett pénteken.

Sikeresen nyert integrációs projektjük egy, a Magyar Református Szeretetszolgálat által koordinált nemzetközi pályázaton. Ennek köszönhetően nyár közepéig számos élmény vár majd a menekültekre. Intenzív magyar nyelvtanfolyam indulhat számukra, interaktív előadás-sorozaton ismerkedhetnek Magyarország kultúrájával. A pályázat révén nyári gyerektábort is tudnak rendezni, továbbá több kirándulást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában