Szegedi hírek

2023.06.29. 19:30

Mikortól szabálysértés a zajkeltésünk?

Nem mindegy mikor vágjuk le a füvet vagy mikor tanul zongorázni a szomszéd gyermek. Persze az sem, hogy éttermi szolgáltatást üzemeltetünk papíron, de éjjelente jelentős zajkeltéssel járó bulit rendezünk. A Deák Ferenc utcai társasház ügye mentén utánajártunk, hogy mire vonatkozik a csendháborítás és az milyen esetben minősül szabálysértésnek.

Kiss Anna

Nem mindegy mire van engedélyünk. Bulihelyre vagy étteremre? Fotó: Karnok Csaba

A hét elején adtunk hírt a Deák Ferenc utca 28-30. szám alatti társasház esetéről, vagyis arról, hogy a házban lakó 12 család nyugalmát folyton megzavarja az önkormányzati tulajdonú, bérbe adott pincében zajló buli. A bérleményt kezelő IKV Zrt. úgy kötött szerződést a bérlővel, hogy a helyiségben szolid, mozgó éttermi szolgáltatás üzemel majd, de nem így lett, jelentős hanghatással járó partik zajlanak ott éjjelente. Ezért a lakások tulajdonosai a rendőrségnél többször is bejelentést tettek. Megkerestük a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot és arról érdeklődtünk, hogy az ügyben eddig hány bejelentés érkezett hozzájuk, valamint milyen büntetésre kell számítania annak, aki éjszakai csendháborítást követ el. Nemcsak Szegeden, hanem szerte a vármegyében.

Válaszukat azonban ezúttal rövidre fogták, ugyanis levelükben csupán annyit írtak, hogy az elmúlt időszakban a megkeresés tárgyával összefüggésben érkeztek bejelentések, kollégáik minden esetben megjelentek a helyszínen és a zenét lehalkíttatták. Jelezték azt is, hogy egyéb kérdéseinkkel forduljunk a szórakozóhely engedélyét kiállító szervhez.

Nos, lapunk a bérlővel szerződést kötő IKV-hoz fordult, melynek elnök-vezérigazgatója, Csarnó Zsuzsánna válaszlevelében azt írta, hogy a lakóközösségtől érkezett panaszbejelentések alapján a bérlőt felszólították a bérlemény rendeltetésszerű használatára. Jelezte, amennyiben a megadott határidő leteltét követően a bérlő továbbra sem rendeltetésszerűen használja a bérleményt, úgy azonnali hatállyal felmondják a bérlői jogviszonyt.

Egyébként tévhit az, hogy csendháborítást csak este 22 órától reggel 6-ig lehet elkövetni. Ha indokolatlan a délelőtt 10 órási vagy este 7 órási zajkeltésünk, akkor az ugyanúgy csendháborításnak számít. Egy 2012-es törvény szerint aki lakott területen, az ott lévő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el. De az indokolt zaj nem ké­pezi szabálysértés tárgyát, ilyen a lakásfelújítás, valamint az azonnali hibaelhárítás és a rendkívüli kárelhárítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában