Földrengésjelzés Makón

2023.06.06. 19:44

Ötös erősséggel rengett a föld Aradnál, Makón lengtek a csillárok (Frissítve)

A Google értesítése szerint hét óra huszonhat perckor mozdult meg a föld Aradnál.

Szabó Imre

Fotó: Szabó imre

Kedden este 19 óra 26 perckor szokatlan figyelmeztető hangot adtak ki az erre alkalmas androidos okostelefonok Makón, és vélhetőleg a környéken is. Ezzel nagyjából egy időben, mint többen jelezték, megmozdultak a csillárok, összezördültek a vitrinben tartott tányérok, poharak, néhány háziállat pedig nyugtalanul viselkedett. A telefon földrengést jelzett, méghozzá 5-ös erősségűt, Makótól mintegy 80 kilométerre keletre. Az epicentrum a tájékoztató térkép szerint Romániában, Aradtól keletre volt észlelhető. Magyarország Csongrád-Csanád és Békés vármegyei, határhoz közeli, keleti területeit már a zóna peremén jelölték, így valószínűleg itt mindenütt csak enyhe rezgést lehetett tapasztalni. 

A Facebook-oldalunk bejegyzése alatt a megosztás után záporozni kezdtek a hozzászólások. A legtöbben Szegedről jelezték, hogy érezték a földrengést. Volt, aki a Retek utcáról jelentkezett be, de a Kossuth Lajos sugárútról is érkezett hozzászólás. Csongrád-Csanád számos egyéb településéről is jelentkeztek a poszt alatt, így például Kiszomborról, Csongrádról, Szentesről és Hódmezővásárhelyről is jelentették olvasóink, hogy érezték a földmozgást. 

Békésben is több helyen megmozdult a föld. Az elmúlt időszak romániai földrengései közül ez volt a legerősebb – írja a beol.hu.

19:26 perckor, első becslések szerint 5.0-ös magnitúdójú földrengés keletkezett Romániában, Aradtól kilométerre

– közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Mint fogalmaztak, obszervatóriumokba Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról érkeztek kérdőívek, de elképzelhető, hogy több településen is érezhették a határ közelében.

A maszol.ro arról írt, az 5-ös erősségű rengés epicentruma Aradtól 17 kilométerre volt, a rengés pedig 5-ös erősségű volt. Románia nyugati része mellett Magyarországon, Horvátországban és Szerbiában is érződött. Mint fogalmaztak, az Országos Földtani Intézet tájékoztatás alapján a Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű volt a rengés, a Facebook-bejegyzés hozzászólásai alapján Aradon egyértelműen érezhető volt, hogy a térségben ez volt az eddigi legerősebb rengés. A mozgást érezték Temesváron, Nagyváradon, Zilahon, Déván és Petrozsényben is.

A Richter-skála a földrengés erősségének műszeres megfigyelésen alapuló mérőszámát (a Richter-magnitúdót, vagy más szóval a méretet) adja meg. A magnitúdó a földrengéskor a fészekben felszabaduló energia logaritmusával arányos. Egy 4,5 méretű földrengés kipattanásakor nagyjából akkora energia szabadul fel, mint egy kisebb (20 kilotonnás, nagaszaki méretű) atombomba robbanásakor.
Bevezetése óta a legnagyobb erősségű földrengés a Richter-skála szerint 9,5-es volt: 1960. május 22-én Chilében pattant ki. A közelmúlt legerősebb földrengése 2004. december 26-án, a Szunda-árok északi része alatt, Szumátra közelében pattant ki, és 9,3-as erősségű volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában