Sokan nincsenek tisztában a szabályokkal

2023.06.29. 11:00

Tolni vagy tekerni, ez itt a kérdés - Fotók

Örök vitatéma a város életében, hogy mit is kell tennie egy kerékpárosnak, ha át akar kelni az úttesten: le kell szállni a bringáról, vagy át lehet gurulni. A kínzó kérdésre, úgy tűnik, néhány közlekedő nem is sejti a helyes választ. Meglestük a szentesi bicikliseket, hogy ők hogyan értelmezik a táblákat és az útburkolati jeleket.

M. A.

Jó és rossz példákat is látni az átkelésre. Fotók: Majzik Attila

Szentes tagadhatatlanul ke­rékpáros település, a jó idő beköszöntével rengetegen pattannak drótszamárhátra, de sokan vannak, akik télen-nyáron két keréken járják a várost. 

Ugyan a biciklihez – egy­előre – nem kell jogosítvány, azért a kerékpárosoknak is illene alaposabban ismerniük a KRESZ-t – már csak annál az egyszerű oknál fogva is, hogy az nagyban növelné az életben maradási esélyüket a városi dzsungelben. A bringások képzeletbeli vizsgája rendszerint akkor jön el, ha mondjuk a Horváth Mihály, Kossuth Lajos és József Attila utcákat összekötő kettős körforgalmon kell átlavírozni, vagy éppen biztonságosan kellene átkelni az úttesten. 

Mi a Petőfi utca sarkán álltunk lesben, hogy saját szemünkkel győződjünk meg arról, hányféle módon lehet átjutni kerékpárosként az út egyik oldaláról a másikra. A szentesi bringások több taktikát is bevetettek, legtöbbjük az átgurulást választotta, ebben a műfajban gyakorlatilag jelen volt a teljes magyar lakosság reprezentációja a kisgyerekes anyukától kezdve a fiatalokon át a nyugdíjas bácsiig. A keresztülhajtók között két „alfajt” lehetett megfigyelni: az egyik csoport a zebra mellett felfestett átvezetésen gurult, a másik részük inkább a kijelölt gyalogos-átkelőhely fehér csíkjait preferálta. Az úttesten átkelőknek csupán szerény kisebbsége szállt le és tolta át a kerékpárját a zebrán. Az azonban jellemző volt, hogy a biciklisek általában szétnéztek, mielőtt átszelték volna az úttestet. 

De vajon melyik a helyes módszer? Ki volt szabálykövető? Sokan úgy tudják, hogy minden esetben le kell szállni a bicikliről, ha zebrán halad át a kerékpáros. Mivel az átkelőhely a gyalogosoké, így a bringásnak is csak abban az esetben jár az elsőbbség, ha egy időre mezei gyalogossá „változik”, azaz leszáll a kerékpárjáról, és azt tolva megy át a zebrán. 

A Petőfi utca sarkán ellenben a gyalogosok számára kijelölt szakasz mellett párhuzamosan halad egy kerékpáros átvezetés is, így itt más a helyzet. Itt a bicikliseknek „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtáblája van, a „macisajt” pedig azt jelenti, hogy elsőbbséget kell adniuk a keresztirányú járműforgalom részére, és csak utána indulhatnak el a kerékpárjukat tekerve a zebra mellett felfestett átvezetésen. 
Tehát nem igaz, hogy minden esetben le kell szállni a kerékpárról, ha a bringás az út egyik oldaláról átjutna a másikra. Az azonban életbe vágóan fontos, hogy mindig megbizonyosodjunk arról, biztonságos-e az áthaladás. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában