Országos ifjúsági versenynek ad otthont Mártély

2023.07.27. 18:45

Az élethez nélkülözhetetlen készségekben segít a horgászat

A jövő horgász generációja költözött Mártélyra ezen a héten. Múlt vasárnap 36 fiatallal indult el és pénteken zárul a MOHOSZ 45. Országos Ifjúsági Horgásztábora.

Tábori Szilvia

A jövő horgászok az ország minden pontjáról érkeztek Mártélyra. Fotó: MOHOSZ

Egyfajta komótos tempó, a békés, átszellemült hangulat érinti meg elsőre a mártélyi üdülőközpont felé sétálókat a héten. Ott tartja 45. Országos Ifjúsági Horgásztáborát a Magyar Országos Horgász Szövetség: harminchat fiatal horgász költözött be a Mártélyi-holtág partján található Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpontba. Mindannyian a MOHOSZ tagszövetségei által megrendezett ifjúsági horgász viadalok dobogósai, a tábor egyúttal tehát a döntő viadal helyszíne is. A 14 és 18 év közötti versenyzők halfogásban, szerelék készítésben, célba dobásban és elméleti tudnivalókban mérkőznek.

Arra a kérdésre, hogy egy jól felkészült horgász nemzedék kinevelése-e vajon a program célja,  Komáromy Zsolt, a MOHOSZ Ifjúsági és Oktatási Szakbizottságának az elnöke a tábor negyedik napján úgy fogalmazott: egyértelműen szeretnének hozzátenni a jövő horgász vezetőinek generációjához, akik tovább erősítik a környezetvédelem, a biológiai sokféleség megőrzésének szemléletét. Akik képviselik azt, hogy a halgazdálkodásnak a teljes vízi élővilágra figyelnie kell, együttműködve a természetvédőkkel, netán egyéb vízisportok képviselőivel. Óvják és karbantartják a környezetet. Éppen ezért nem a horgászat a tábor elsődleges programja.  

A mai fiatalok nyitottak a környezetvédelmi szempontokra, fogékonyak és érzékenyek a körülöttük lévő világra. Tudatosabb természet- és környezetvédők, tudatosabb horgászok, ismerik céljaikat

 – tette hozzá Komáromy Zsolt. Nem győzte hangsúlyozni: a horgászsport véleménye szerint azért az egyik legszebb sport, mert megszólítja azokat a gyerekeket is, akik nem feltétlenül a leggyorsabbak, nem a legügyesebbek, nem a legerősebbek. A horgászat élménye könnyen megszerezhető és megismételhető, nincsenek elvárások, megfelelési kényszer, az egyént nem hátráltatja semmi a személyes kibontakozásban. Megtanít a mai élethez nélkülözhetetlen alkalmazkodásra, kitartásra, felkészít a gyors helyzetfelismerésre, ami türelmessé tesz és ez felbecsülhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában