Szegedi egyetemi hírek

2023.07.18. 15:10

Az Országos Széchényi Könyvtárral szerződött az SZTE

Koós Kata

Az együttműködési megállapodást Rózsa Dávid, Rovó László és Fendler Judit írta alá. Fotó: OSZK

Több területet érintő kutatási és könyvtári együttműködést kötött az Országos Széchényi Könyvtár és a Szegedi Tudományegyetem. Kedden Szegeden írta alá Rózsa Dávid, a nemzeti könyvtár főigazgatója, az SZTE képviseletében pedig Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár azt a dokumentumot, amelyben közösen megalapították a Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoportot, valamint rögzítették, hogy kölcsönösen támogatják egymást webarchiválási, természetesnyelv-feldolgozási és országos könyvtári szolgáltatási feladataikban.

Fotó: OSZK

A kutatócsoport megalakulásával a 15–17. századi magyar historiográfia-kutatás kapott méltó intézményi keretet. Feladata elsősorban a hazánk történetét feldolgozó, túlnyomórészt humanista történeti művek szövegének részletes feldolgozása és korszerű megjelentetése lesz. 

Az együttműködés másik lényeges pontja az OSZK Digitális Bölcsészeti Központja és az SZTE Informatikai Intézetének nagyszabású, innovatív nyelvtechnológiai kooperációja. A nyelvtechnológia a mesterséges intelligencia, a nyelvészet és a szoftvermérnökség összekapcsolódása, a szövegek gépi elemzésével foglalkozik. A két intézmény közös munkája a természetes nyelvek specifikus vizsgálatát tűzte célul.  

Fotó: OSZK

Az együttműködés része a Karikó-gyűjtemény építése, amelyben a Szegedről indult világhírű tudós pályafutásáról és életéről szóló hírek kapnak helyet az OSZK-ban kifejlesztett webarchiválási infrastruktúra felhasználásával. Az OSZK vállalta az SZTE gyűjteményének szakszerű archiválását és könnyen használható keresőfelület biztosítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában