Üllés

2023.07.09. 11:00

Jubileumot ünnepelt az üllési mozgáskorlátozottak csoportja

Az óvodások verses-zenés műsorral, az Üllési Fonó Néptáncegyüttes tagjai néptáncbemutatóval kedveskedtek a Mozgáskorlátozottak Együtt-Egymásért Csoport tagjainak a jubileum alkalmából. A helyi vállalkozók szövetsége pénzadománnyal segítette a közösség szeptemberben esedékes kirándulásának megvalósulását.

K.K.

Fotó: Török János

Az egyesület megalakulásának jubileumát ünnepelték szombaton az üllési Mozgáskorlátozottak Együtt-Egymásért Csoportjának tagjai. Tíz évvel ezelőtt a közösség létrejöttét Füredi Andrea szociális gondozónő kezdeményezte, aki azóta a vezetői teendőket is ellátja. 

 Szociális gondozóként rendszeresen jártam a falvakban időseknél, és láttam, hogy mennyire szükségük lenne egy helyre, egy közösségre, ahol összejárhatnának. Emellett az ügyeik intézésében is igényelték a segítségnyújtást

 – idézte fel a kezdeteket Füredi Andrea. 

Elmondta, Nagy Attila Gyula polgármester rögvest a kezdeményezése mellé állt, így alakulhatott meg eredetileg negyven fővel a csoport, amelynek bázisa azóta is az üllési Déryné Művelődési Ház. 

Fotó: Török János

Most 34-en vagyunk. Havonta egyszer találkozunk a művelődési házban, ingyen kapjuk a termet. Részt veszünk a falunapi főzéseken, kirándulásokra megyünk együtt. Voltunk már Palicson, Gyopárosfürdőn, lovasbemutatókon. Mindig közösen választunk célt és programot, figyelembe véve, hogy a tagok mozgáskorlátozottak. Van köztük, aki kerekesszékes, és van, aki bottal jár 

– fejtette ki a csoport vezetője.  

 Az üllési óvodások verses-zenés műsorral kedveskedtek a mozgáskorlátozott közösség tagjainak. Fotó: Török János

A kirándulásaikat és az egyéb közösségi programjaikat a vármegyei mozgáskorlátozottak egyesülete, valamint az üllési önkormányzat és a helyi vállalkozók rendszeres támogatásából valósítják meg. 

Kupakgyűjtő szívecskénk is van, abból is már nagyon sok emberen tudtunk segíteni. Fél évig gyűjtjük a kupakokat, majd az abból befolyt összegből rászoruló családokat támogatunk

 – tette hozzá Füredi Andrea, aki a legsikeresebb jótékonysági akcióként azt az esetet említette, amikor egy mozgássérült kislánynak gyűjtöttek egy vadonatúj, lépcsőjáró kerekesszékre. Az akcióban lapunk is tevékeny szerepet vállalt.

Fotó: Török János

A tízéves jubileumi ünnepségen az üllési óvodások verses-mesés műsorral, az Üllési Fonó Néptáncegyüttes táncosai táncelőadással kedveskedtek a csoport tagjainak, de bemutatkoztak az írói klub tagjai is. A helyi vállalkozók szövetsége pénzadománnyal támogatta a csoportot a következő, szeptemberben esedékes kirándulásuk megvalósulását segítve. 

Fotó: Török János

 A hangulatról pedig talán mindent elmond a válasz, amit kaptunk, amikor arról érdeklődtünk, hogy miből áll majd az ünnepi menü. 

Az biztos, hogy ebből baracklekvár már nem lesz, mert nincs elég paprika

 – közölte a szakács nagy mosoly kíséretében a bográcsra mutatva, amelyben ínycsiklandó zúzapörkölt rotyogott. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában