A hálaadó szentmisén jelentette be Janes Zoltán plébános távozását

2023.07.09. 14:44

Kenyeret és feszületet is szenteltek az aratóünnepen – Galéria

Kenyérszenteléssel, hálaadó szentmisével és a falu határában álló, százéves feszület avatásával telt a zákányszéki aratóünnep vasárnap. Az örömbe némi üröm is vegyült, ugyanis Janes Zoltán plébános bejelentette, augusztus 1-jén távozik hivatalából, onantól kezdve nem lesz helyben lakó plébános a településen.

Koós Kata

A falubeliek által csak „kupec köröszként” emlegetett feszületet éppen száz esztendővel ezelőtt állíttatta a falu határában Papp János és Ördög Rozika, gazdálkodó-házaspár Isten dicsőségére. Fotó: Gémes Sándor

Zarándoklattal indult vasárnap a zákányszéki aratóünnep. A hívek több mint harmincfős csoportja – gyerekek, felnőttek és nyugdíjasok – imádkozva tette meg a csaknem másfél kilométeres utat a kánikulában a templomtól a Csóti-Gyapjas birtokon felállított sátorig, ahol már további hívek sokasága várta őket az ünnepi szentmisére készülve. Megérkezvén minden résztvevőnek búzakalászt tűztek a ruhájára, a szíve fölé. 

Áldás és köszönet

A 11 órakor elkezdődött, hálaadó szentmisét Janes Zoltán plébános mutatta be. A szertartás során a közösség megköszönte Istennek a termést és az emberi munkát, továbbá áldást kértek a településre és annak minden lakójára. A plébános prédikációjában Máté evangéliumának elhangzott részletére utalva arra biztatta a híveket, hogy merjenek a Jóistenre hagyatkozni. Hangsúlyozván, hogy az Úr országának titkait nem az okoskodók, hanem a kicsinyek előtt tárta föl. 

A Jóisten valóban olyan, mint a legtökéletesebb édesanya, és úgy gondoskodik rólunk, mint a legjobb édesapa

 – mondta.

A szentmise végén a plébános kenyeret szentelt, amelyet az emberélettel állított párhuzamba. A búzakalászok, amelyek a kenyér alkotórészeivé váltak, megsemmisültek ugyan, mégis volt értelme létüknek. Kiemelte, ha az ember így képes beleolvadni Istenbe, akkor az ő élete sem volt hiábavaló. 

Távozik a plébános

Némi szomorúság is vegyült a hívek aratóünnepi hangulatába, ugyanis Janes Zoltán a szentmise után jelentette be, hogy Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök döntése nyomán augusztus 1-től már nem tölti be a plébánosi posztot Zákányszéken és Bordányban. Kilenc év után távozik a közösségek életéből. Elmondta, a püspök által felajánlott, Újkígyósra vonatkozó, új hivatali megbízatását nem vállalta. 

A zákányszéki templomnak így augusztus 1-től nem lesz helyben lakó plébánosa, Negyela Zoltán ruzsai plébános jár majd át a településre miséket tartani. A bordányi templom feladatait pedig Kopasz István mórahalmi plébános látja majd el. 

Janes Zoltán atya azt is bejelentette, hogy az ő távozásával egyidőben a falu kántora, valamint sekrestyése és gondnoka sem fogja folytatni tovább templomi szolgálatát. A plébános utolsó szentmiséjét július 30-án mutatja be Zákányszéken. 

Újra áll a „kupec köröszt”

Az aratóünnep végén a hagyományokhoz híven színvonalas műsort adott a Zákányszéki Parasztkórus, majd a plébános megszentelte az újjáépített Papp-keresztet, amelyet éppen száz esztendővel ezelőtt állíttatott a falu határában Papp János és Ördög Rozika, gazdálkodó-házaspár Isten dicsőségére. A falubeliek által csak „kupec körösztként” emlegetett, útmenti feszületet tavaly októberben egy embercsempész által vezetett, útról lesodródó autó rombolta le és zúzta darabokra. A Papp-család leszármazottai a felmenők iránti tiszteletből a feszületet saját költségükön felújíttatták, az új feszületet Lajkó Antal sírköves mester készítette. 

Matuszka Antal polgármester köszönetet mondott és emléklapot nyújtott át mindenkinek, aki a kereszt helyreállításában szerepet vállalt.

Ezek a keresztek jelképek. Mivel a világunkban a szeretet mellett jelen van a gonosz is, fontos egy-egy ilyen jelkép. Fontos, hogy a szeretet uralkodjon 

– mondta. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában