Ne éjjel vegyük észre, ha elfogy a popsikrém

2023.07.20. 10:00

Nem kényelmi szolgáltatás a gyógyszertári készenlét

Sokan nincsenek tisztában a gyógyszertári ügyelet és készenlét közötti különbséggel Szentesen, és sokszor még ma is azt hiszik, hogy valaki éjjel-nappal bent van a patikában. A helyzet tisztázása érdekében felkerestünk egy szentesi gyógyszertárvezetőt, aki nemcsak az alapvető tudnivalókat magyarázta el, de arra is jó tippeket kaptunk, hogy hogyan kerülhetjük el, hogy állandóan a patikába kelljen szaladgálnunk.

Majzik Attila

Készenlétben csak sürgős esetben ajánlott keresni a patikát. Fotó: Török János

Szentesen kilenc gyógyszertár működik, heti váltásban ezek a patikák adják az ügyeletet. De meddig tart az ügyelet és mikortól kezdődik a készenlét? Milyen problémákkal kereshetjük éjjel a patikákat? Hány perc alatt érkezik a gyógyszerész? Ezekre a kérdésekre az egyik szentesi gyógyszertárt vezető szakgyógyszerésztől kaptunk választ.

Készenlét vagy ügyelet?

Az ügyelet hétköznaponként az utolsó nyitva tartó gyógyszertár zárórájától kezdődik. Mivel Szentesen a Rákóczi Gyógyszertár este hétig van nyitva, ezért hétfőtől péntekig este héttől nyolcig tart az ügyelet: ebben az időszakban a gyógyszerész ott tartózkodik a patikában, csak be kell csengetni. Szombatonként a Patika Plus Gyógyszertár tart nyitva a legtovább, este hat óráig, így akkor este hattól nyolcig tart az ügyelet, vasárnaponként pedig az épp ügyeletes gyógyszertár várja a betegeket reggel nyolctól este nyolcig

 – tájékoztatott a gyógyszertárvezető.

Fotó: Török János

Hozzátette, a készenlét az ügyelet végétől kezdődik, ekkor a gyógyszerész nem tartózkodik a patikában, csak hívásra megy be. Ilyenkor a gyógyszerésznek 30 percen belül ott kell lennie. Az épp aktuális készenléti telefonszám minden gyógyszertár ajtajára ki van írva.

Nem kényelmi szolgáltatás

Mivel évekkel korábban a gyógyszerészek éjszaka is bent maradtak a patikában, sokan még ma is azt hiszik, éjjel-nappal kereshetik a gyógyszertárakat. A készenlétet azonban csak indokolt esetben lehet igénybe venni.

Indokolt igénybevételnek az minősül, ha valaki például az orvosi ügyeletről érkezik, és olyan gyógyszert kell kiváltania, amin az orvos jelezte, hogy sürgős. Az évek során előfordult, hogy valaki több napos receptet akart kiváltani éjjel, vagy az anyuka este tízkor vette észre, hogy kifogyott a tápszer, de olyan is volt, akinek délután esett el a gyereke, de csak este tízkor telefonált, hogy kötszerre lenne szüksége. A popsikenőcsöt se éjszaka akarjuk kiváltani, mert az nem számít sürgős esetnek. Az szintén nem indok, hogy „napközben nem volt időm kiváltani” 

– a tajszám birtokában személyigazolvány felmutatása mellett bárki kiválthatja a receptet – jelezte a szentesi gyógyszertárvezető.

Fotó: Karnok Csaba

Ami mindig legyen otthon

Legkönnyebben azzal előzhetőek meg az ilyen vészhelyzetek, ha lelkiismeretesen felkészülünk, ajánlotta a patikus. – Otthon mindig legyen egy jól felszerelt házipatika, főleg, ha gyerek is van a háztartásban. Az összes családtag számára legyen otthon láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés, hányás kezelésére szolgáló gyógyszer, antiallergiás gyógyszer, a sebkezeléshez szükséges dolgok és napégés, torokfájás kezelésére szolgáló szerek – tanácsolta a gyógyszerész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában