Majdnem duplázta elsőseit a mezőgazdasági kar

2023.07.31. 14:20

Számítottak a nagy érdeklődésre

Elképzelhető, hogy négyszáznál több elsőéves hallgatóval indulhat a következő tanév az SZTE Mezőgazdasági Karon Hódmezővásárhelyen. Már most 90 százalékkal több tanulót vettek fel a tavalyihoz képest.

Tábori Szilvia

Az SZTE Mezőgazdasági Kar vezetősége számított rá, hogy a következő tanévtől jóval több diákjuk lesz. Fotó: SZTE MGK

A felvételi ponthatárokat, a létszámadatokat, a pótfelvételi eljárást ismertette a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának vezetősége július 31-én, hétfőn délelőtt Hódmezővásárhelyen. 

Komarek Levente, az SZTE Mezőgazdasági Kar oktatási dékánhelyettese elmondta: eddig 302 hallgatót vettek fel a 2023–24-es tanévre, ami az előző évhez képest majdnem 90 százalékos növekedés. Az eddig felvett diákok jelentős része magyar nyelvű alapképzésen tanul majd. A legnépszerűbb a mezőgazdasági mérnöki, valamint a vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzési szak. A ponthatárok változatosak, 200 és 478 közöttiek. Az általános felvételi eljárás lezárult, ám tovább növekedhet a tanulói létszám, hiszen augusztus végén zárul az idegen nyelvű képzés felvételije. Az alapképzésre pótfelvételizni pedig augusztus 6-ig lehet a felvi.hu online felületén. Azok a diákok jelentkezhetnek erre az eljárásra, akik vagy nem jelentkeztek idén felsőoktatási intézménybe, vagy sikertelen volt a felvételijük. A pótfelvételi ponthatárokat augusztus végén hirdetik ki.  

Elképzelhető, hogy négyszáznál több első éves tanulóval indítja a következő tanévet a mezőgazdasági kar, hiszen a szakirányú továbbképzések indításával tovább növekedhet a hallgatói létszám

 – hangsúlyozta Komarek Levente. Arra a kérdésre, hogy ez a jelentős létszámtöbblet, milyen esetleges pluszfeladatokat jelent számukra, Mikó Edit, a kar dékánja úgy fogalmazott: azzal együtt, hogy hatalmas öröm a mezőgazdaság iránti fokozott érdeklődés, ez komoly logisztikai és egyéb kérdést is felvet. 

A tendencia látható volt, így készültünk a megnövekedett hallgatói létszámra. Úgy kell megszerveznünk ugyanis az oktatást, hogy a hallgatók ne érezzék semmiben hátrányát annak, hogy ilyen sokan vannak

 – hangsúlyozta. Hozzátette: az épületen belül is lesznek változtatások, javítások, illetve még inkább támaszkodnak majd a tangazdaság területén lévő Takács Ferenc Képző Központra, egyúttal új kollégák, oktatók érkeznek a mezőgazdasági karra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában