Szegedi hírek

2023.07.04. 10:50

Tisztújító közgyűlést tartott a SZAB

A SZAB elnökeként Krisztin Tibor folytatja munkáját. A következő akadémiai ciklus legfőbb tervei között a kutátási eredmények minél szélesebb körű megismertetését, az áltudományok elleni küzdelmet és a fiatalok érdeklődésének felkeltését említette a kutatói pályák iránt.

K. K.

A 2026-ig tartó akadémiai ciklusban is a SZAB székház szolgál bázisul a szak- és munkabizottságok által szervezett tudományos, tudományt népszerűsítő, ismeretterjesztő rendezvények számára. Archív fotó: Török János

Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának közgyűlése tisztújító munkaértekezletén megválasztotta a SZAB új elnökségét a 2023-2026-os akadémiai ciklusra. A SZAB elnökeként Krisztin Tibor, az MTA rendes tagja, az SZTE TTIK Matematikai Tanszékcsoport Bolyai Intézet Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára folytathatja tevékenységét, alelnököknek Deli Mária Annát, az MTA levelező tagját, az SZBK Biofizikai Intézet Biológiai Barrierek Kutatócsoport csoportvezetőjét, Hohmann Juditot, az MTA levelező tagját, az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet intézetvezető egyetemi tanárát és Kemény Lajost, az MTA levelező tagját, az SZTE SZAOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika egyetemi tanárát választották. 

Krisztin Tibor a következő akadémiai ciklusra vonatkozó tervek kapcsán elmondta, a legfontosabb cél a tudomány művelése mellett az lesz, hogy megismertessék a társadalommal a kutatási eredményeket, küzdjenek az áltudományok ellen, tudományosan megalapozott előrejelzéseket adjanak a döntéshozóknak, továbbá vonzóvá tegyék a kutatói pályát minél több fiatal számára.

A SZAB folytatja eddigi programjait, azaz a SZAB székházban biztosítja a hátteret a szak- és munkabizottságok által szervezett nagyszámú tudományos, tudományt népszerűsítő, ismeretterjesztő rendezvények számára. Továbbra is meghirdeti az innovációs pályázatot és a fiatal kutatók számára kiírt tudományos pályázatot. Utóbbit az egyetemmel együttműködve kiterjeszti a középiskolás korosztály számára. Erősíti az együttműködést a régió gazdasági szereplőivel, a határon túli kutatókkal. Folytatja a gyakori népbetegségekről szóló ismeretterjesztő előadásokat, továbbá akadémikusai bemutatását az „Akadémikusok nyakkendő nélkül” című sorozattal. Felkészül az MTA 200. évfordulójának a megünneplésére. Új elem a Magyar Művészeti Akadémia Szegedi Munkacsoportjával elkezdett együttműködés, ettől tudományos-művészeti programjaink gazdagodását várjuk

 – fogalmazott Krisztin Tibor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában