Helyi közélet

2023.08.22. 15:20

Keczer Tamás rubin diplomát kapott

Rubin diplomát kapott a Szent István napi városi ünnepségen Farkas Éva Erzsébet polgármestertől a makói pedagógus, oktatási szakember, Keczer Tamás. A díszoklevél annak az elismerése, hogy immár 70 esztendeje szerezte meg tanári diplomáját – most ostorokat és bicskatokokat készít nagy szorgalommal.

Szabó Imre

Keczer Tamás átveszi a díszdiplomát. Fotó: Szabó Imre

A szüleim is pedagógusok voltak, ráadásul máig emlékezetes számomra az a tanítónő, akitől elsajátítottam az írás-olvasást 

– vallotta a díjátadó ünnepségen pályaválasztásának hátteréről a most 91 esztendős Keczer Tamás. 

A minisztériumot is megjárt makói pedagógust, oktatási szakembert lapunkban már többször bemutattuk. Eredeti hivatásával kapcsolatban többek között megírtuk róla: jelentős részben neki köszönhető a makói iskolarendszer átszervezése, amelynek eredményeként annak idején a város oktatási intézményeit szerte az országban a legjobbak között jegyezték. Pedagógiai életművéért megkapta a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet is, Makó pedig díszpolgárává fogadta. Számos kitüntetése, elismerése most egy rubin diplomával gyarapodott. Ezt annak elismeréseként vehette át a napokban, hogy immár 70 esztendeje szerezte meg tanári diplomáját. 

Nagyon szerettem tanítani, és úgy véltem, a diákoknak is tetszik, amit csinálok 

– emlékezett.

Nyugdíjasként sem tétlenkedik: karikás ostorokat és bicskatokokat készít, páratlan kézügyességgel és nagy türelemmel megalkotott munkái gyakran láthatók különböző kézműves, hagyományőrző bemutatón.

Felkutatom azokat a motívumokat, amelyek az adott tájegységre jellemzőek, és ezeket rekonstruálom

 – mondta el, miként dolgozik. Most épp egy makói ostort készít. Ez tájegység szempontjából nagyon nehezen volt kikutatható, mert Makón nincs külön népviselet, nincsenek ilyen jellegű hagyományok. 

Itt pásztorok nem voltak, csak parasztok, így a parasztok jellegzetes ostordíszítési módját igyekszem továbbvinni

 – mesélte.

További kitüntetettek

Az ünnepségen Keczer Tamáson kívül további három pedagógust köszöntöttek. Nagy Sándorné Dobsa Rozália szintén rubin diplomát vehetett át, Szabó Lajosné – 60 év elteltével – gyémánt, Sándor Jánosné Szilágyi Etelka pedig arany diplomát kapott, ugyanis 50 esztendeje diplomázott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában