Napszínes

2023.08.02. 21:30

Óriásparadicsom termett vármegyénkben

Koós Kata

Botanikailag gyümölcs, jogilag zöldség. Fotó: Ágoston-Kis Katalin

Mindszenti olvasónk, Ágoston-Kis Katalin örvendeztette meg szerkesztőségünket gigaparadicsomának fotójával. Méltán lehet büszke kiskertjének különlegességére, ugyanis a dundira hízott zöldség konyhai mérlegén 65 dekagrammot nyomott. Vagy gyümölcs, ugyanis a paradicsom botanikai besorolása utóbbi, mert magvas és a növény virágjából fejlődik ki. Jogi értelemben ugyanakkor mégiscsak zöldség. Egyes források szerint ugyanis a 19. században az USA-ban ez a kérdés vámi pereskedés tárgyát is képezte, és akkor a bíróság a zöldség besorolás mellett döntött. 

A Guinness-rekordok könyvében a világ legnagyobb paradicsomaként egy amerikai farmer kertjének termését tartják számon. A böhöm paradicsom 4,89 kilogrammot nyomott, a kerülete pedig 83,8 centiméter volt. 

A paradicsomhoz egyébként sokféle rekord fűződik. 2013-ban a legnagyobb növény 85,46 négyzetméteres területet fedett le Japánban. Az egy év alatt egyetlen növényről betakarított legtöbb paradicsom rekordját szintén az USA tartja 32 194 darabbal, ez Floridában történt. A legmagasabb paradicsomot azonban már Angliában mérték, a növény elérte a 19,8 méter magasságot. Szintén Angliához fűződik a paradicsomhoz kapcsolódó gyorsasági rekord is: Leah Shutkever 2020 júniusában egy perc alatt nyolc paradicsomot evett meg.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában