A zúzöttkő az útra kerül, ami balesetveszélyes

2023.08.23. 08:40

Rázóbordákkal oldják meg a kikátyúsodást az ATEV-nél

Ősszel rázóbordákat telepít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a hódmezővásárhelyi elkerülő út ATEV-nél lévő lehajtója mellé. Így a teherjárművek nem kátyúsítják ki az útpadkát, és a fehér zúzöttkő sem kerül az aszfaltra.

Kovács Erika

Most szinte mindig kátyús az útpadka, és kő borítja az aszfaltot. Fotó: Kovács Erika

A 47-es főút vásárhelyi elkerülő szakasza 2018 tavaszán készült el, 13 kilométer hosszú, észak felől kerüli el a települést. Hatalmas szükség volt rá, napi több tízezer jármű áthaladásától szabadítja meg a város lakott részét, ahol így csökkent a zaj- és a levegőterhelés is.

Az elkerülő út Székkutas felőli első lehajtója az ATEV Zrt.-nél található, amelyen keresztül a várost, illetve a keleti elkerülő utat is megközelíthetik a gépjárművezetők.

A lehajtó padkája fehér zúzottkő, ami sok bosszúságot okoz a közlekedőknek. A lekanyarodók, különösen a teherautók, kamionok a padkára is kénytelenek ráhajtani, ami így kikátyúsodik, a fehér zúzottkő pedig nagy mennyiségben kerül az útra. Ez azért veszélyes, mert csúszik. A közútkezelő munkatársai rendszeresen töltik fel a kátyúkat és söprik le az útról a követ, de az pár nap múlva olyan, mintha mi sem történt volna. Erre autósok hívták fel a figyelmünket.

A problémával megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t., a társaság lapunkkal azt közölte, hogy a 47-es főút kérdéses szakaszának helyzete ismert számukra.

Az ATEV Zrt. felé leforduló ív padkakijáródásának helyreállítását illetékes mérnökségünk beütemezte. A helyszínen úgynevezett beton rázóbordákat helyeznek ki a szakemberek, amely képes lesz megszüntetni a tehergépkocsik kanyarodása közben keletkező hibák kialakulását, illetve a kőanyag úttestre hordását. A szükséges beruházást a tervek szerint legkésőbb október végéig végezzük el, addig is a közlekedők türelmét és megértését kérjük

 – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában