Szegedi hírek

2023.08.29. 12:00

Természetalapú megoldásokat dolgoznak ki a szegediek bevonásával

Zöld infrastruktúrát integrálnak a városi szürke infrastruktúrába annak a projektnek a részeként, melyről kedden tartottak beszámolót a városházán Szegeden. Az egyetemet, a civileket és a városlakókat egyaránt bevonják a 3 évig futó programba, hogy zöldebbé tegyék a várost.

Kiss Anna

Programot indítottak a város zöldítéséért, a lakosságot is bevonják. Fotó: Gémes Sándor

Útjára indult egy 3 éven át tartó projekt, melynek során a természetalapú megoldások alkalmazására, valamint a zöld infrastruktúra városi szürke infrastruktúrába történő integrálásra helyezik a hangsúlyt olyan 5 olyan városban, amelyeket súlyosan érint a fokozódó városi hőszigethatás. Így Szegeden, Milánóban, Ptujban, Varsóban és Zágrábban.

A GreenScape CE projektről kedden tartottak tájékoztatót Szegeden a városházán, ahol Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester közölte, az árnyékoló növények ültetése mellett a beépített területek minél zöldebbé tételével dolgoznak azon, hogy zöld város legyen Szeged és csökkentsék a klímaváltozás káros hatásait. Jelezte, nagy kihívást jelent számukra az is, hogy amit eddig működőnek gondoltak, az ma már nem feltétlenül bírja ki az időjárási körülményeket.

Fotó: Gémes Sándor

A programról kedden Hévizi Bianka, a polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának pályázati referense adott számot, így derült ki az, hogy a következő 3 év során vizsgálják majd a városi árvizek hatásait, valamint azt is, hogy miként tudják a hőszigeteket megszüntetni, valamint miként tudnak tenni a szélsőséges időjárási jelenségek fokozódása ellen. Jelezte, természetalapú megoldásokat keresnek, így feltérképezik a meglévő és lehetséges zöld infrastruktúrákat, együttműködve ebben a Szegedi Tudományegyetemmel. Közölte, 5 akciótervet készítenek, valamint a lakosság bevonásával kidolgoznak 3 megoldást is.

Fotó: Gémes Sándor

A keddi eseményen szó volt arról is, hogy a környezeti nevelésnek és szemléletformálásnak milyen szerepe van a városi zöldítésben. A témáról Péter-Kovács Veronika, a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület társelnöke beszélt, aki közölte, egy korábbi felmérés szerint a magyarok körében a légszennyezést és a műanyagszennyezést tartják a legjelentősebb problémának, míg a felmérést végzők szerint az életmódváltásról szóló üzeneteket voltak a legkevésbé hatékonyak a felnőttek körében. Úgy véli, ez kellően alátámasztja az óvodai és iskolai zöld nevelés fontosságát, hiszen így a gyermekek hasznos információkat kapnak, melyeket tovább tudnak adni a szüleiknek, ennek hatására pedig életmódváltás történhet a családban.

A szegedi Tömörkény-gimnázium biológia és környezetvédelem szakos pedagógusa szerint a környezettudatos nevelés az óvodákban valósul meg a legjobban és a középiskolákban a legkevésbé, hiszen ott a lexikális tudásra helyezik a hangsúlyt, ezért üdvözölte az új, fenntarthatóság nevű tantárgy bevezetését a középiskolákban, ahol 2024-től érettségi tárgynak is választható lesz majd. Tankönyv és munkafüzet is készült a tárgyhoz, mely által azt tanulják meg a fiatalok, hogy miként cselekedjenek az egyéni és közösségi élet jobbá tétele érdekében.

Fotó: Gémes Sándor

A pedagógus egyébként számtalan hasznos információt megosztott arról, hogy az intézmények miként lehetnének még zöldebbek, ezeket egy későbbi cikkünkben közöljük majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában