Janes Zoltán: nem vagyok elszállva a dicsőségtől

2023.08.23. 10:00

Zákányszék díszpolgára lett a menesztett plébános

Zákányszék Község Díszpolgára címet kapott a falunapon Janes Zoltán, a település júliusban menesztett plébánosa. A falu lelkipásztorának áthelyezése hatalmas felzúdulást keltett. A községben végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként kapta meg az elismerést, amelyről azt mondta, a közösséget illeti.

Arany T. János

Kilenc évig volt Zákányszék plébánosa Janes Zoltán atya, akinek a községben végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként díszpolgári címet adományoztak.

Fotó: DM

Borzasztó nagy megtiszteltetés. Felhívott a polgármester és azt mondta, úgy gondolják, idén én kapom a kitüntetést. Nagyon kedvesek. Nem vagyok elszállva a dicsőségtől, mivel ez nem csak az én munkám eredménye, hanem egy támogató közösséggel együtt végzett munka gyümölcse, akik anyagilag, erkölcsileg és lelkileg is támogattak. Mert hiába találok én ki bármit, ha nem állnak mellettem. A beszédemben is elmondtam, hogy ez a közösség számára is elismerés. Hálás és büszke vagyok a zákányszékiekre

 – mondta Janes Zoltán, a település korábbi plébánosa, aki a hétvégi falunapon vette át a díszpolgári címet. Ezzel az erkölcsi elismeréssel a település tiszteletét és háláját fejezi ki a kitüntetett személynek.

A távozó plébános Bordányban is hasonló pozíciót töltött be, ott már korábban, július végén megkapta a Bordány községért emlékérmet. Korábban megírtuk, Zoltán atya kilenc év után búcsúzott a településtől, miután Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke áthelyezte.

A méltatásban azt írták, hogy Zákányszék községben végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként kapja a díjat.

A plébános nagy népszerűségnek örvend a faluban. Mivel az áthelyezéséről döntöttek, ezért az eddig elvégzett kiemelkedő munkája alapján tartottuk érdemesnek a díjra, amelyet a képviselő-testület egyhangúan támogatott 

– jelentette ki Matuszka Antal polgármester. 

Janes Zoltán 1979. január 19-én született Szentesen, Kunszentmártonban nevelkedett egyszerű család gyermekeként, ott járt általános iskolába. 2004-ben szentelték pappá. Egyházjogból doktori fokozatot szerzett 2013-ban. Zákányszéki szolgálata alatt irányításával felújították a plébániát, orgonát vásároltak, továbbá a harangot, az oltárt és a templomot is felújították. Hagyományteremtő jelleggel katolikus bált szervezett, amelynek bevétele szintén az egyházközség beruházásainak megvalósítását segítette. Tanulmányait más területen folytatta, Zákányszéken töltött évei alatt szerezte meg a pincér, a barista, a vendéglátó üzletvezetői és a szakács szakmákat. Az elkövetkező időszakban a cukrász végzettség megszerzését is tervezi.

További elismerések

A falunapon Tanács Istvánné példaértékű életpályája elismeréseképpen és Daka Imre kiemelkedő kulturális- és közéleti tevékenysége, valamint pedagógusi életpályája elismeréseként, nyugállományba vonulása alkalmából Zákányszékért díjat vehetett át. Tanács Rebeka a települési rendezvények- és kulturális programok megvalósításához nyújtott segítő tevékenységéért Elismerő Oklevelet kapott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában