Szegedi hírek

2023.09.26. 11:49

150 éves jubileumát ünnepli a szegedi Karolina Iskola

Delmagyar.hu

A Boldogasszony Iskolanővérek szegedi Karolina Iskolája 2023-ban ünnepli 150 éves évfordulóját. A szegediek hívására, Oltványi Pál közbenjárásával, 1873. szeptember 28-án 6 iskolanővér kezdte meg a tanítást. Ennek emlékére az ünnepet 2023. szeptember 28-án 9.00 órakor a szegedi Dómban szentmisével kezdik. A hálaadó szentmise után az iskola
falán elhelyezett Oltványi emléktáblát koszorúzzák meg, majd intézménytípusonként más-más módon folytatódik az ünneplés. Az emléknap kiemelkedő eseménye az egész éven át tartó ünnepségsorozatnak.

A hálaadó szentmisét Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrálja, koncelebrál Kondé Lajos püspöki helynök. A szentmise után Ivanics M. Andrea, a Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöknője mond beszédet majd átadják a Pro Schola Carolinae díjat. 2023. szeptember 30-án a Szent Gellért Fesztivál keretei között rendezik meg a Karolina jubileumi koncertjét, melyen a művészeti iskola tanárai, valamint Demeter Dóra és Sztathatosz Sebestyén lépnek fel.

A Boldogasszony Iskolanővérek célja, hogy a múltban gyökerezve, a jelent megélve és a jövőre fókuszálva adják át azokat az értékeket és támpontokat, amelyek esszenciáját adhatják a hétköznapoknak. Ennek jegyében május 8-án a temesvári iskolanővérek Notre Dame-zárdatemplomában kezdték a jubileumi évet, ugyanis innét indultak útjukra az iskola alapítói. Kiemelkedően fontosnak tartják, hogy dialógus alakulhasson ki a generációk között, ezt a célt szolgálják a jubileumi év további programjai is, amelyek által a fiatalok személyisége fejlődhet, a jövőjük formálódhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában