A közgyűlés 15 évre adta ingyenes használatba az épületet, azt ígérték, a 2023/2024-es tanévben kezdenek

2023.09.18. 20:30

A Kalyi Jag nem nyitotta meg szeptemberben az iskoláját Vásárhelyen

Az ígérettel ellentétben nem kezdődött el az iskolai tanítás Hódmezővásárhelyen, a Nyár utca 56. szám alatti iskolaépületben, amit a közgyűlési többség a tavaly szeptemberi közgyűlésen 15 évre adott ingyenes használatba a Kalyi Jag Egyesületnek.

Kovács Erika

Egy évet csúszik a roma nemzetiségi iskola nyitása. Fotó: Kovács Erika

Nagy a csönd a volt „Táltos iskola” épülete körül. Mára be kellett volna népesülnie, azonban, ahogy a saját szemünkkel is meggyőződtünk róla, nincs semmi mozgás. Tanítási időben próbáltunk bejutni az iskolába, de zárva volt.

Egy éve kapták használatba az épületet

Egy éve, a 2022. szeptember 22-én megtartott közgyűlésen került a képviselők elé az előterjesztés, miszerint a Kalyi Jag Roma Művészeti Inter-Európai Integrációs, Foglalkoztatási és Oktatásfejlesztési Közhasznú Egyesület hosszútávra, ingyenes használatba kéri a Nyár utca 56. szám alatti iskolaépületet, hogy ott az általuk fenntartott, budapesti székhelyű Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Intézmény, Alapfokú Művészeti Iskola és Felnőttoktatási Intézmény számára nemzetiségi, integrációs, köznevelési és közoktatási telephelyet nyissanak.

Fotó: Kovács Erika

Több képviselőnek voltak aggályai, észrevételei

A tavaly szeptemberi közgyűlésen elhangzott, az épület abban az állapotában nem megfelelő oktatásra. Az egyesület vállalta, hogy saját költségére újíttatja fel.

A tavaly szeptemberi közgyűlésen az egyesület nevében Hajnóczi Maja és Búza Károly jelent meg. Számon kérték, hogy a bizottsági ülésen nem mindenki támogatta a kérésüket. Búza Károly azt mondta, gondolkozzon el az a képviselő, aki nemmel szavazott. Kis Andrea képviselő kikérte ezt a stílust. Több képviselő, Benkő Zsolt, Galambos Kornélné és Krupiczer Ferenc is beszámolt az aggályairól, észrevételeiről, végül a többség 15 évre, 2037. szeptember 30-ig igent mondott a kérésre, a szerződés 5 évre meghosszabbítható. Az egyesület vállalta, hogy 2 év alatt elvégzi a szükséges belső felújításokat.

Az elnök azt mondta, már ötvenen jelentkeztek

A tanévet nem kezdték el. Varga Gusztávot, a Kalyi Jag Egyesület elnökét kérdeztük meg, mi ennek az oka.

Sokkal több probléma merült fel az iskola állapotával kapcsolatban, mint amire számítottunk, több rejtett gépészeti hiba is előkerült. Már eddig is több tízmillió forintot költöttünk az épületre, de még legalább 30 milliót kell

 – mondta Varga Gusztáv. A 2023. szeptember 1-jei nyitás dátumát opcionálisnak nevezte.

A felújítási határidő 2024. szeptember 30. A szakhatóságok is húzták az időt az engedélyek kiadásával, minden malom lassan őröl. Ez is hátráltatta a nyitást

 – mondta és hozzátette, a minisztériumtól már megvan az engedélyezett létszámuk. Eddig körülbelül ötvenen jelezték, hogy szívesen tanulnának az iskolában. Pedagógusuk is lenne elég, helyből és a környékbeli településekről, de ők még nincsenek állományban. Úgy tervezik, jövő szeptembertől nyitja az iskola a kapuit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában