80 millióval támogatja a kormány a mezőőrséget

2023.09.14. 14:40

A miniszterhelyettes Európa bástyáinak nevezte a mórahalmi mezőőröket, polgárőröket - Galéria

Magyarország kormánya idén 80 millió forintot biztosít a térségben működő mezőőri szolgálatok működésére. Ezt Mórahalmon jelentette be csütörtökön Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Mihálffy Béla országgyűlési képviselő és Nógrádi Zoltán polgármester.

Arany T. János

Mórahalmon jelentette be Farkas Sándor, Mihálffy Béla és Nógrádi Zoltán, hogy a kormány idén 80 millió forinttal támogatja a térség mezőőri szolgálatainak működését. Fotó: Gémes Sándor

Az utóbbi hónapokban Mórahalmon és a környező településeken is a lakosság súlyosbodó migrációs problémákkal szembesül, ami összefüggésben van az embercsempészeti tevékenységek növekedésével. Több személyi sérüléssel járó baleset is történt a térségben, amelyet embercsempészek okoztak, ezért a lakosság újabb intézkedések meghozását várja az önkormányzatoktól.

A térség települései együttműködve a rendészeti szervekkel újabb stratégiai megoldásokat dolgoznak ki, alapul véve a mezőőrség munkáját is. Ezeket vitatták meg tegnap Mórahalmon Farkas Sándor miniszterhelyettes, Mihálffy Béla országgyűlési képviselő és Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere részvételével.

A megbeszélés után Nógrádi arról tájékoztatta a sajtót, hogy a kormány támogatja Mórahalom, Röszke, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Bácsalmás, Ásotthalom és Domaszék mezei őrszolgálata fenntartását 2023-ban. A feladatra csaknem 80 millió forintos forrást biztosít a kormány. Hozzátette, látható, hogy jelenleg és a következő években is szükséges a mezőőrök közreműködése a migráció visszaszorításában.

Látjuk az elmúlt nyolc évben, a 2015 óta elindult rettenetes áradatot. Sok olyan káresemény történt, ami a gazdákat hozta nehéz helyzetbe. Az Agrárminisztérium támogatásával a mezőőrök 2023-ban a megjelölt településeken 0-24 órában elsősorban migrációs jelzésadás céllal végzik a feladataikat, odafigyelve a tanyán élők biztonságára és a termőföldekre, a mezőgazdasági és egyéb károkozások megakadályozására. Továbbá a polgárőrséggel közösen bevezető utak ellenőrző pontjainak működtetésében is közreműködnek a mezőőrök. Magyarország kormánya azon van, hogy fenntartsa a határvédelmet, mert Brüsszel erre a célra nem hajlandó forrást biztosítani, pedig egész Európa védelmét látjuk el. Egész Európa védőbástyái ezek a személyek

 – mutatott a mögöttük felsorakozott mezőőrökre, önkormányzati rendészekre és polgárőrökre a miniszterhelyettes.

Egy országgyűlési képviselő célja, hogy kiálljon a választókerületében élő emberek érdekében. Súlyos a helyzet annak ellenére, hogy a kormány mindent megtesz a határ védelme érdekében. Én teljes mellszélességgel állok a homokháti települések mellett

 – jelentette ki Mihálffy Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában