Szegedi hírek

2023.09.06. 20:00

Állami elismerést kapott László Boldizsár

Állami kitüntetést kapott László Boldizsár operaénekes. Az ezer szállal Szegedhez kötődő művész azt mondta, ez tartást ad pályájának, és ha a szegedi színház operatagozatának vezetője nem is lett, de énekesként számtalan kihívás vár még rá.

Timár Kriszta

Büszke állami kitüntetésére a Szegedhez is sok szállal kötődő operaénekes. Fotó: DM

A Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át államalapításunk ünnepén László Boldizsár, aki sok szállal kötődik Szegedhez. Itt indult operaénekesi karrierje, amikor 2008-ban a Szegedi Nemzeti Színház magánénekesként szerződtette, 15 évet aztán nálunk is töltött. Előtte a Cotton Club Singers tagjaként ismerhette meg az ország, a könnyűzenéből nyergelt át a színházhoz, amelynek ma már megkerülhetetlen tenorja.

Nagyjából 5 éve már jelöltek egy komoly elismerésre: Liszt-díjra terjesztett fel Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok akkori igazgatója. A bizottságon akkor ez nem ment keresztül. Bár az még jórészt a könnyűzenei munkásságom elismerése lett volna, mostanra éreztem, hogy már operaénekesként is szóba jöhetek állami elismeréseknél. Ettől függetlenül meglepett, amikor megérkezett az erről szóló e-mail

 – mesélte lapunknak.

László Boldizsár úgy véli, elismerésében szerepet játszhatott, hogy kiállt az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilvszter mellett a poszt pályáztatásánál.

Az ő programjával eddig is egyetértettem, amit pedig elért, az szerintem egyedülálló – magyarázta. Hozzátette, pont ezért érezte tavasszal skizofrén helyzetnek, hogy míg ezen az oldalon a regnáló vezető mellett kampányolt, Szegeden éppen a főigazgató ellenében próbált meg egy pályázatot sikerre vinni – Peller Károly mellett lett volna az operatagozat vezetője a Szegedi Nemzeti Színházban. – Annyiban azonban más volt a helyzet, hogy Szegeddel nekem nem volt szerződésem

 – tette hozzá, majd megjegyezte: belül már lezárta magában ezt a dolgot, és bízik benne, hogy Barnák László sikerrel folytatja tovább megkezdett munkáját.

Előttem sok más út nyílt meg. Összesen 46 előadást játszok majd az Operaházban, ami rengeteg, de a Pozsonyi Állami Operaház is visszahívott. Ezen felül olyan komoly feladatok találtak meg, mint például a Petőfi szimfónia, amelyet 100 év után mutattunk be augusztusban. Az állami elismerés pedig most egyfajta tartást is adott a pályámnak

 – összegzett László Boldizsár, akit a következő időszakban többek között a IH Rendezvényközpontos fellépésén is láthatja majd a szegedi közönség. Ott Szekeres Adriennel adnak közös koncertet november 13-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában