Szegedi hírek

2023.09.23. 17:44

Családi napon ismerkedhettek a fiatalok a szakmákkal -Galéria

Szakmafesztivált rendeztek szombaton a Dugonics téren. Tíz szakképző iskola mutatta be, mit lehet tanulni náluk, a legtöbb szakmába bele is kóstolhattak az érdeklődők.

Timár Kriszta

Tíz szakképző iskola szakmakínálatával ismerkedhettek szombaton a továbbtanulás előtt álló fiatalok. Fotó: Török János

A továbbtanulásról szóló döntés sosem egyszerű, ráadásul sok esetben csak hivatalos tájékoztatókból és kiadványokból kaphatnak információt az iskolák kínálatáról az érdeklődő fiatalok és szüleik. Ez utóbbi szokáson változtatott a Szegedi Szakképzési Centrum, mely immár harmadik alkalommal rendezett Szakmafesztivált. Szombaton a Dugonics és az Árpád tér lett a pályaválasztás előtt álló általános iskolások mekkája: egy helyen ismerhettek meg tíz szakképző iskolát és ami talán még fontosabb, a náluk tanulható szakmákat. 

Bár voltak szóróanyagok is, nem ezeken volt a hangsúly, hanem a játékos bemutatókon. Lehetett autót, motort szerelni, hajat vágatni, tetőt szögelni, vegyészkedni, újraélesztést tanulni vagy éppen virágot ültetni. De hoztak Lego robotokat, VR-szemüveget is a rendezvényre, berendeztek egy retrosarkot régi tévével, telefonnal és azt is kipróbálhatta bárki, hogy nézne ki üzletemberként vagy üzletasszonyként.

Családi napot szerettünk volna létrehozni, hogy a döntés valóban közös tudjon lenni, szülők és gyerekek egyaránt első kézből kaphassanak információkat. Ennek megfelelően gondoltunk a legkisebbekre is: hogy ők is el tudják foglalni magukat, nekik ugrálóvárat hoztunk, illetve több standon nekik való játékokkal is készültünk

 – mesélt a rendezvényről Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója. Hozzátette: a fesztiválra kitelepült néhány, a duális oktatásban partner cég is, így az érdeklődők azt is láthatják, végzés után hol tudnak elhelyezkedni. 

 

Azt látjuk, hogy ennek a rendezvénynek kézzel fogható eredménye van. Már az előző beiratkozáskor is sokan jelezték, hogy itt ismerték meg az iskolát és kaptak kedvet hozzá, hogy nálunk tanuljanak

 – mesélte Farkasné Székely Angéla, a Szegedi SzC Kőrösy József Közgazdasági Technikum igazgatója. Hozzájuk egyébként az egyetem gazdaságtudományi kara is kitelepült, hiszen 30 kreditet be tudnak számítani ezen a karon az iskola diákja, illetve az okleveles technikusok 85 százalék feletti szakmai érettségivel felvételi nélkül bekerülnek.

A rendezvényen részt vett Elek Péter, a Dumaszinház tagja, Rea Barnabás és Varga Mihály, a Pick Szeged játékosai, valamint Zubai Szabolcs volt válogatott kézilabda játékos is, a napot pedig tánc- és önvédelmi bemutatók, továbbá táncház is színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában