Fészekhintát avattak a bokrosi iskolában

2023.09.05. 09:00

Ikertestvére helyett álmodott nagyot Góg Zsombor

Felállították azt a fészekhintát a bokrosi iskolában, amelyet Góg Zsombor kért gerincbeteg ikertestvérének. Civil adományozók 1,2 millió forintot gyűjtöttek össze.

Tábori Szilvia

A testvéri szeretet nem ismer lehetetlent: Barnabás és Zsombor a speciális hintában. Fotó: Góg család

Mindig arra tanítom a gyerekeket, soha nem adják fel a vágyaikat, ha hosszú is az út, kitartással elérjük, amit igazán szeretnénk 

– mondta lapunknak Gógné Kürti Éva, aki ikergyermekei mellett állami gondozott gyerekeket is nevel tiszaalpári otthonukban. Éva szerint családjuk így teljes, így élnek szeretetben és törődésben. Példaértékű életük egyik megindító bizonyítéka, hogy Zsombor fiuk egy fészekhintát kért karácsonyra. Ám nem magának, hanem gerincbeteg ikertestvérének, Barnabásnak. A költséges eszköz meghaladta a család erőforrásait, így közösségük segítségét kérték. Néhány napja felavatták az újonnan vásárolt speciális eszközt a bokrosi iskola udvarán.

Újabb műtét

A most 12 éves ikrek koraszülötten jöttek a világra; Barnabás eddig két koponya- és két lágyéksérv műtéten van túl, emellett egy igen ritka A típusú gerincbetegsége van. Egy fordított S alakban fejlődtek ki a gerinccsigolyái, mellkasa és a térde eldeformálódott. Mint édesanyja mesélte: a hirtelen növekedés miatt az előző gerincműtét előtt már olyan gyorsan romlott az állapota, hogy pillanatok alatt a veszélyeztetettek listája élére került, máskülönben tolókocsiba kényszerült volna a fiatal fiú.

A legutóbbi orvosi kontroll után tudtuk meg, hogy jövőre további operáció vár még Barnabásra. Akkor megkapja majd a végleges sínt, amely rögzíti a gerincét. Ehhez speciális, titánium anyagból készült implantátumot használnak majd

 – magyarázta.

Megható támogatás

Bennünk hatalmas a lelkesedés, olyan emberektől is kaptunk segítséget, akiket nem ismerünk. Összefogott a közösség és az iskolának ugyancsak sokat köszönhetünk – hangsúlyozta az édesanya, aki gyerekeinek mindig azt mondja, soha ne legyenek telhetetlenek, értékeljétek a kicsit, mert abból lesznek a nagy dolgok. Így történt, hogy három hónap alatt összegyűlt 1,2 millió forint adományokból és felállíthatták a fészekhintát az iskola udvarán. – Mi magunk is megdöbbentünk látva, hogy mennyien mellénk álltak. Ez példaértékű a fiaink számára

 – fogalmazott.

Az iskola büszkesége

A főként tiszaalpári és bokrosi gyerekeket fogadó Bokrosi Általános Iskola igazgatója, Túriné Horváth-Varga Beáta lapunknak elmondta, az iskola történetének első ilyen horderejű kezdeményezése lett a fészekhinta. Természetesen kérdés nélkül az ötlet mellé álltak, hiszen a segítő szándék mellett pedagógiailag is fontos a törődés, az empátia, az elfogadás üzenetét közvetítették a felnövekvő nemzedéknek. Azt Góg Évához hasonlóan az intézmény vezetője is megerősítette, különösen összetartó az iskola közössége.

A szeptemberi tanévnyitón felavatott fészekhinta vásárlását sokak mellett segítette Gyovai Gáspár alpolgármester; Gémes László, a vármegyei közgyűlés elnöke; Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Alapítvány igazgatója; Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár; Lezsák Sándor, a magyar országgyűlés alelnöke. Támogatást nyújtott továbbá Bánsági Éva Ágnes, Királyné Kecskeméti Ida, Balla Zoltán, a tiszaalpári Juhász Kisbolt, a Novák Zöldségesbolt és a Hentes Bolt, valamint a bokrosi Bőségkuckó.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában