Szegedi hírek

2023.09.17. 20:00

Kilencvenéves a móravárosi templom

Kihelyezték a templom falára, így bárki elolvashatja a móravárosi lelkészség alapító okiratát. Többek közt erről beszélgettünk Fazakas Attila plébánossal, akivel kitértünk arra is, hogy miként ünneplik meg az idén kilencvenéves Szent Kereszt-templomot.

Kiss Anna

Gyulay Endre nyugalmazott püspök volt az egyházközség vendége a búcsúi szentmisén a kilencvenéves templomban.

Kilencvenéves lett a móravárosi Szent Kereszt-templom. Ahogyan az az egyházközségben szokás, különleges módon ünneplik meg a kerek évfordulót, ennek első állomásaként ünnepi szentmisét tartottak vasárnap, amikor Gyulay Endre nyugalmazott püspök megáldotta a templom alapító okiratát. A dokumentumot néhány évvel ezelőtt találta meg Fazakas Attila plébános, aki eleinte nem is tudta, hogy mit tart a kezében. Csak akkor vált teljesen nyilvánvalóvá számára, amikor a Móra Ferenc Múzeum egyik papírrestaurátora felújította az okiratot, amelyen Glattfelder Gyula püspök aláírása is látható. 

 

Nagyon szép keretben volt, ebből gondoltam, hogy fontos dokumentum lehet a szétázott papír, aztán amikor kiderült, hogy mit tartok a kezemben, nagyon meghatódtam 

– kezdte a beszámolót a plébános, aki szerint az okirat szövege őt is, mint erdélyi magyart is érinti, emiatt is meghatónak érezte a leírtakat. 

A fókusz mindig is a főoltáron volt, amely magába foglalja a szent kereszt néhány darabját is. 
Fotók: Gémes Sándor

25 ezer pengőből épült a templom

A dokumentumból – amelyet most már a templom falán bárki megtekinthet és elolvashat – kiderül, hogy a móravárosi lelkészséget a belvárosi plébánia részeként 1931. szeptember elsején alapították meg az itt lakó hívek lelki szükségleteinek jobb ellátása érdekében. Akkoriban még a Kálvária tér kápolnájában gyűltek össze a hívek, akik gyorsan kinőtték az épületet, ezért gyűjtés indult templomépítésre 1931 karácsonyának éjszakáján. 

– Húszezer pengő gyűlt össze, ehhez az akkori püspök ötezer pengőt tett hozzá, a telket pedig a város adományozta. Fennesz László építészmérnököt bízták meg a tervek elkészítésével, míg az építkezést Kiss István és Méder Dániel építőmesterekre bízták

 – sorolta a lelkipásztor az okiratban lévő legfőbb információkat. 

A fókusz mindig is a főoltáron volt, amely magába foglalja a szent kereszt néhány darabját is. 
Fotók: Gémes Sándor
A fókusz mindig is a főoltáron volt, amely magába foglalja a szent kereszt néhány darabját is. Fotók: Gémes Sándor

A hívek leszögezték a dokumentumban azt is, hogy szerény kis templomot építettek, ami sem méreteiben, sem külső formájában nem vetekedik a város többi templomával, de Móraváros szegény népe mindenkor büszkén vallja lelki otthonának, mert amíg áll, beszédes emlék lesz a trianoni gyásszal sújtott szegedi magyarság szomorú kálváriajárásának. A templom ma is letisztult, elegáns megjelenésű, a hangsúly pedig továbbra is a főoltáron van a Szent Kereszt-ereklyével, vagyis Jézus Krisztus keresztjének néhány darabjával. Nincsenek freskók, ami egyébként a katolikus templomokat jellemzi, helyette viszont vannak igen mutatós, gazdagon díszített mellékoltárok. 

Mindent Isten nagyobb dicsőségére

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a templom az őseinktől örökölt törhetetlen szent hit tanúságtétele, ahogyan a feltámadásban való megingathatatlan reményüknek is, amelyet sem a háború, sem a forradalom, sem a trianoni békediktátum nem tudott kiölni a szívükből. Tehát arra mutat rá az okirat, hogy bármilyen nehézségben van része a keresztény embernek, ragaszkodik a hitéhez

 – emelte ki Fazakas Attila. 

Az 1932. szeptember 18-án készült okirat tetején négy betű is áll: AMDG. Egy latin mondat kezdőbetűi ezek, vagyis az „Ad maiorem Dei gloriam” kifejezésé, ennek jelentése magyarul: mindent Isten nagyobb dicsőségére. Ez is jól mutatja azt, hogy kilencven évvel ezelőtt Isten dicsőségére építették meg a móravárosiak a templomot, amely túlélte a kommunizmust és a második világháborút is. 

Fazakas Attila plébános szétázva találta meg a lelkészség alapító okiratát. Felújították és kihelyezték a templomban.
Fazakas Attila plébános szétázva találta meg a lelkészség alapító okiratát. Felújították és kihelyezték a templomban.

Már renoválják a toronyórá

– Beszédes kilencven év volt ez, de a kerek évfordulókat mindig megünnepelték, mindig valami ajándékkal készültek ekkorra a hívek. Idén sincs ez másként, az alapító okirat kihelyezése mellett felújítjuk a toronyórát, a hívek nagylelkű felajánlásának köszönhetően ugyanis összegyűlt a szükséges forrás. Már elkezdődtek a munkálatok, a terv az, hogy október végére elkészüljünk a renoválással, amit szintén ünnepélyes keretek közt szeretnénk átadni egy szentmise részeként 

– avatott be a plébános. 

Fazakas Attila elmondta, az elmúlt évtizedekben mindig végeztek valami fejlesztést a templomban, ennek csak a pénz és a pályázatok szabtak határt. Legutóbb a fűtésrendszert és a nyílászárókat cserélték korszerűbbre. Tervek, célok mindig vannak, jelenleg az, hogy napelemes rendszert és új padlót kapjon a kilencvenéves móravárosi Szent Kereszt-templom. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában