Vármegyénk 9 településén, 16 helyszínen várják a véradókat a jövő héten

2023.09.02. 07:00

Nagy véradó hetet rendeznek

Országos véradást hirdetett a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkársága a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat szervezeteivel együttműködésben. A vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ is csatlakozott a kezdeményezéshez azzal a céllal, hogy minél több helyi, civil szervezetet szólítson meg a véradás érdekében. Jövő héten 9 vármegyei településen, 16 helyszínen vehetnek részt véradáson azok, akik így akarnak segíteni beteg embertársaikon.

Koós Kata

Az iskolakezdés idején rendszerint csökken a véradók száma. Archív fotó: Török János

A szeptember 4. és 9. között zajló nagy véradó hét kapcsán Molnár Elvira, a Tisza Parti Civil Közösségekért Egyesület elnöke elmondta, hogy a civil közösségek megszólítása kiemelt feladata a Civil Központok Országos Hálózatának, ezért évente két alkalommal hirdetnek véradó hetet. Úgy fogalmazott, az idei második civil véradó hét minden eddiginél több lehetőséget biztosít. A szeptember 4-ével kezdődő héten Szegeden 5, Szentesen 3, Makón 2, Hódmezővásárhelyen, Röszkén, Szőregen, Kisteleken, Földeákon és Mindszenten pedig 1-1 alkalommal lehet felkeresni a véradásra kijelölt helyszíneket. 

Molnár Elvira azt is bejelentette, hogy a Civil Központ a 9. civil véradáson stratégiai partnerre talált a vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetségében, amely szervezet 1700 tagjával és 62 polgárőr szervezet összefogásával a legnagyobb létszámú civil tömörülés. Batíz István elnök megerősítette, hogy minden egyesületük megkapta a felhívást a véradásra. 

Augusztus utolsó napjaiban az Országos Vérellátó Szolgálat arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyári időszakban a véradások száma általában csökken, ami miatt megcsappan a hazai vérkészlet. Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád vármegyei igazgatója pedig azt közölte, hogy a helyzet már stabilizálódott, ugyanakkor nagyon jól időzített az őszi civil véradás hete, mert szeptember elején, az iskolakezdés idején is csökkenni szokott a véradók száma. 

A szervezők azt is elmondták, a tigrisszúnyogok hazai jelenléte nem befolyásolja a véradást. 

A véradókat ezúttal is ajándékokkal várják: a Mátrix Közhasznú Alapítványtól a Szeretetcsoki programnak köszönhetően csokoládét kaphatnak, továbbá fürdőbelépőt a makói Hagymatikum és a Mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdőbe.

A Szegedi Regionális Vérellátó Központban jövő hét hétfőn, kedden és pénteken 7 és 14 óra között, szerdán és csütörtökön 10 és 18 óra között várják a véradókat. Szentesen kedden és szerdán reggel fél nyolc és dél, csütörtökön 14 és 17 óra között a Sima Ferenc utcai Vérellátó Osztályon. Makón hétfőn 8 és 13 óra között a Kórház utcai 2. Vérellátó Intézetben, szombaton 8 és dél között a Korona Szálló konferenciatermében, a Hagymafesztivál ideje alatt lesz véradás. Röszkén szerdán 10 és 18 óra között a művelődési házban várják a véradókat. Földeákon kedden 8 és 11 között a művelődési házban, Hódmezővásárhelyen csütörtökön 8 és 13 óra között a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központban, Szőregen csütörtökön 14 és 17 óra között a művelődési házban, Kisteleken pénteken 9 és 15 óra között a művelődési központban, Mindszenten szombaton 9 és dél között az Iskola utca 72.-76. szám alatt lesz véradás. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában