Helyi közélet

2023.09.13. 12:30

Nem telik el hét rolleres baleset nélkül Csongrád-Csanádban

A koronavírusról, a migrációról és rolleres balesetekről is szót ejtettünk szerdai Gyógyír podcastünkben Hangai Józseffel, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársával. Az elmúlt hét nap megszokott feladatszámmal és megszokott problémákkal telt.

Kiss Anna

Ezernél is több hívás érkezett a mentőkhöz az elmúlt hét napban. Fotó: Gémes Sándor

Hetente találkozunk olyan balesettel, amelyben rolleres sérül meg. Ez két összetevős. Egyik probléma az, hogy nincs kellően leszabályozva a roller használata, nem viselnek bukósisakot, valamint térd- és könyökvédőt a rolleresek. A másik gond pedig az, hogy a gyermekek úgy használják a rollert, hogy nincsenek kellően megtanítva a közlekedési szabályokra

 – mondta el szerdai Gyógyír podcastünkben Hangai József, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa.

A témát többek közt azért érintettük a beszélgetés során, mert ez a hét is rolleres balesettel indult Szegeden. A Csongrádi körúton egy rolleres kamaszt gázoltak el autóval, ennek következtében fejsérülést szenvedett a fiatal. Hangai József szerint egyébként nagyon megmutatkozik a sérülésekben az, hogy valaki visel-e sisakot vagy nem, hiszen akin van sisak, könnyebb sérülésekkel megússza a balesetet, míg a sisak nélkülieket súlyos sérülésekkel szállítják kórházba.

Az sem mindegy, hogy milyen a bukósisak. Mindenképp olyat kell választani, ami az állkapcsot is védi, hiszen eséskor jellemzően állal tompítanak, ennek következében eltörik az állkapocscsont, sérülnek az ott lévő ízületek, ennek pedig komoly maradványtünetei lehetnek, például nyelés- vagy beszédzavar. És az sem garantált, hogy 100 százalékosan felépülnek 

– magyarázta a mentőtiszt.

A vármegye mentői egyébként 1207 esetet láttak el az elmúlt 7 napban, ebből 582 esetben Szegeden nyújtottak segítséget. Hangai József szerint elmondható, hogy a megszokott feladatszámmal találkoztak az elmúlt egy hét során, ez pedig azt jelenti, hogy a vármegyeszékhelyen 72-75 feladatot teljesítettek 24 óra leforgása alatt. Beszámolójából kiderült, jellemzően belgyógyászati jellegű esetekhez riasztották a mentőket a közlekedési balesetek mellett.

Ugyanakkor rákérdeztünk arra is, hogy az esetszámokban mennyire mutatkozik meg a koronavírus új variánsának a jelenléte. Szerencsére jó hírekkel szolgált, mindennek bárki fültanúja lehet, ha meghallgatja a delmagyar.hu oldalon közzétett podcastünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában