Szegedi hírek

2023.09.12. 12:03

Valóra vált álom: új járművet kaptak a koraszülöttmentők – Galéria

Több évnyi adománygyűjtés után új autót tudott beszerezni a teljes dél-alföldi régiót ellátó Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány. Az új járművet kedden sajtótájékoztatón mutatták be, ahol Pintér Gábor elnök számolt be az 55 millió forintos mentőautóról, valamint a „nyugdíjba vonult” elődje sorsáról.

Kiss Anna

Sokkal korszerűbb járművel menthetnek csecsemőket a dél-alföldi régióban. Fotó: Karnok Csaba

Kedden hivatalosan is szolgálatba állt a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány új gépjárműve, ami mintegy 55 millió forintba került. Az erről tartott sajtótájékoztatón Pintér Gábor, az alapítvány elnöke elmondta, komoly mérföldkőhöz érkeztek, hiszen majdhogynem 10 évente jutnak el oda, hogy új autót kapnak. Közölte, az a jármű, amelyet most az új váltott le, a legtöbb kilométert futotta az egész ország koraszülött mentését tekintve, tehát nagyon időszerű volt a „nyugdíjazása”. Jelezte, a felszerelését még elő kell teremteniük az új mentőautóba, ez további 10 milliós nagyságrendű beruházás lesz.

Pintér Gábor kitért arra is, hogy országosan, a koraszülött mentésben részt vevő szervezetekkel próbálnak kidolgozni egy olyan rendszert, ami által hasznosítani tudják az elmúlt másfél évben lecserélt autókat. Hozzátette, a legjobb állapotban lévő mentőautókból tartalék autók lesznek. Beszámolójából kiderült az is, hogy a legidősebb szegedi autót, ami 11 éves múlt, idén kivonják a forgalomból. Miután már nem használható mentőautóként, így értékesítik azt.

Az új autóra még 5-6 évvel ezelőtt, Pintér Sándor gyermekgyógyász professzor elnöksége alatt kezdtek adományokat gyűjteni, az álom pedig most válhatott valóra, azonban sajnos ezt a hazai koraszülöttmentés kiemelkedő alakja már csak fentről figyelhette meg, miután tavaly december 12-én elhunyt. Fia, Pintér Gábor közölte, sokaknak köszönhetik azt, hogy új autóval gazdagodtak, többek közt a Pro Filii Alapítványnak, a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítványnak, az Országos Egyesület a Mosolyért Közhasznú Egyesületnek, a Szeged Első Lions Clubnak, Givaudan Hungary Kft.-nek, valamint a Deutsche Telekom Systems Solutions Hungary Kft.-nek.

Kiemelte, hálával tartoznak az önzetlen önkénteseiknek is, akik télen-nyáron, hidegben-melegben kint, az autó mellett tevékenykedtek és adományokat gyűjtöttek az alapítványnak a vármegyei eseményeken. Ugyanis az autó mellett kihelyezett gyűjtődobozokba bedobott összegeket is mentőautóra fordították, de így volt ez az üzletekben kihelyezett dobozokba bedobott pénzekkel is.

Hangsúlyozta, mindez pozitív érzületet ad számukra, persze a legjobb érzést a megmentett gyermekek jelentik számukra, például az a koraszülött, akit múlt héten segítettek világra 800 grammosan.

A keddi eseményen ott volt Kószó Péter is, aki 1992-ben megalapította Pintér Sándorral, valamint Bálint Péterrel közösen az alapítványt. Arra kérte a jelenlévőket, hogy kegyelettel emlékezzenek a két elhunyt alapítótársára, hiszen ők már nem ünnepelhetnek. Megjegyezte, öröm számára, hogy Gábor viszi tovább az elnökséget, szívvel-lélekkel folytatva azt a hagyományt, amit tudásban és szívben is örökölt az édesapjától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában