Helyi közélet

2023.10.16. 17:10

Elkezdődtek az 1956-os megemlékezések – Galéria

Egész napos programsorozattal emlékezett az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Szegeden a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének megalakulására hétfőn. A programok egy konferenciával, és előadássorozattal kezdődtek a Dugonics téri Rektori hivatalban, majd koszorúzásokkal folytatódtak.

Suki Zoltán

Lejtényi András emléktáblájánál Törőcsikné Görög Márta, a jogi kar dékánja.

Fotó: Karnok Csaba

A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének megalakulására emlékezett hétfőn egy egész napos programsorozattal az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Szegeden. Délelőtt tudományos konferenciát tartottak az SZTE Dugonics téri épületében. Emlékezetes, hogy hatvanhét éve, 1956. október 16-án, Szegeden lobbant fel a forradalom lángja, Csongrád-Csanád vármegye székhelyén alakult meg a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ). A pártállamtól független szervezet elsőként fogalmazta meg a hallgatók követeléseit.

Szegeden ringott a forradalom bölcsője

Mások mellett előadást tartott az SZTE JGYPK Mozgóképkultúra Tanszék mesteroktatója is. Haág Zalán előadásában elmondta: ahogyan Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin Nobel-díja az SZTE védjegyévé vált, úgy lehet a mindenkori szegedi egyetemi polgár és minden szegedi is büszke arra, hogy az ötvenhatos forradalom bölcsője itt, a szegedi egyetemen ringott.

Az egyetem oktatója részletesen elemezte a szegedi felsőoktatási intézmények helyzetét a forradalom leverését követően, és ismertette az ötvenhatos megtorlás során szankciókkal sújtott egyetemi polgárokkal kapcsolatos fontosabb információkat. Elhangzott: összesen 260 embert kapott kisebb vagy jelentősebb súlyú büntetést a szegedi hallgatók és oktatók közül, 22 főt ítéltek jogerősen börtönbüntetésre, de az előzetes letartóztatások vagy épp „preventív” őrizetbe vételek miatt jóval többen szenvedték el hosszabb-rövidebb időre szabadságuk elvesztését. Másokat enyhébb büntetéssel sújtottak – például kizárták őket az ország összes felsőoktatási intézményéből. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak mintegy 10 százaléka kapott büntetést ötvenhatos szerepvállalása miatt, míg sokan külföldre távozva kerülték el a felelősségre vonást – tette hozzá Haág Zalán.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak mintegy 10 százaléka kapott büntetést. Fotó: DM

Eufórikus hangulatban telt október közepe

A konferencián az események egykori vezéralakja, a MEFESZ alapító tagja, Kiss Tamás felidézte az ’56. október közepi szegedi egyetemi események euforikus hangulatát, míg Jancsák Csaba, az SZTE Emlékbizottsága titkára a MEFESZ szervezeti céljairól, identitásáról beszélt. Miklós Péter címzetes egyetemi tanár az újszentiváni Putnik Tivadar személyes sorsának bemutatásán keresztül tette átélhetővé a 67 évvel ezelőtti, világtörténelmi jelentőségű hetek történéseit.

A megemlékezés-sorozat a jogi karon a MEFESZ-alapító Lejtényi András emléktáblájánál, illetve a Bölcsészkar melletti MEFESZ-emlékműnél, majd az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Auditórium Maximumban tartott ünnepi választmányi ülésével folytatódott.

Lejtényi András emléktáblájánál Törőcsikné Görög Márta, a jogi kar dékánja arról beszélt, a közösségi gondolkodás viszi előrébb az egyetem jogi karát. Hozzátette: a közösség kiválóságát jelentheti az elkötelezettség, a szakmaiság, és az azonos értékrend. Szerinte ezek az értékek, amik a szegedi jogi kart a történelem arra a lépcsőjére helyezték fel, amire mindenki büszkén emlékszik vissza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában