Jegyzet

2023.10.02. 10:25

Jegyzet – „Möglépött, mint ...”

Koós Kata

Az elmúlt két hétvégém a Szegedi Kortárs Balett előadásainak hatása jegyében telt. Először a Carmina buranát, majd a Concerto-estet néztem meg. Mindkét élmény most is intenzíven dolgozik bennem. 

Előbbi előadást ünnepi pillanatok vezették be. Barnák László, a színház főigazgatója köszöntötte Echéry-Pataki Andrást és Juronics Tamást, a Szegedi Kortárs Balett igazgatóját és művészeti vezetőjét, akik éppen harminc éve vették át a társulat irányítását. Szokás mondani, hogy ennyi gombócból is sok, mégsem két megfáradt vezetőt láthatott a színpadon az ünneplő közönség, hanem vidám, energikus, méltán büszke, de korántsem gőgös, jövőbe tekintő, küldetéstudattól fűtött, baráti párost. Harminc ország kultúrpalotáinak falai remegtek már bele a társulat fellépéseit kísérő vastapsba. 

Az önkormányzat képviseletében a kulturális bizottság elnöke, Kozma József adta át a város aranyplakettjét Echéry-Pataki Andrásnak és Juronics Tamásnak kultúraformáló és értékközvetítő tevékenységükért. Noha Kozma József kultúra iránti lelkesedéséhez kétség nem férhet, mégis hiányoltam a város első emberét. Botka László polgármester azonban nem tisztelte meg jelenlétével az ünnepet. Persze hiánya nem is lehet annyira meglepő, ha felidézzük a Szegedi Szabadtéri Játékok idei Ajándékkoncertjének eseményeit. A Szegedi Szimfonikus Zenekar hangversenyét akkora érdeklődés övezte, hogy még állójegyeket is kiosztottak a négyezer ülőhelyjegyen túl. A közönség arra számított, hogy a szokáshoz híven a polgármester köszöntőjével indul a nyári évad. A városatya azonban a szemerkélő eső miatt a kitűzött kezdési időpont után néhány perccel angolosan távozott. Akkor az jutott eszembe, hogy kis változtatással a hagyományápolás jegyében milyen könnyedén fel lehetne éleszteni egy, mára a közbeszédből sajnos teljesen kikopott, alsóvárosi szólást: „möglépött, mint Dugonics”. 

A napokban felötlött bennem, hogy a Camina burana előadás estéjén ömlött az eső. Így még az is lehet, hogy Botka László talán nem is a város kulturális életének kiválóságai iránt érdektelen, csupán nem bírja az esőt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában