Helyi közélet

2023.10.16. 16:00

Különleges tárlattal emlékeznek 56-ra a Bedőben

Gázálarc, kiváló dolgozó kitüntetés, fegyverek, iratok, furcsa szagú egyéni radiológiai, biológiai vegyvédelmi csomag és számos más korabeli relikvia sorakozik a Bedő Albert erdészeti iskola nagy kollégiumának előadótermében.

Arany T. János

A Vörös Hadsereg géppisztolyától a kiváló dolgozó kitüntetésig sok minden megtalálható az ásotthalmi erdészeti iskola interaktív tárlatán, amivel az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeznek. Fotó: Arany T. János

Fotó:

Idén is megemlékezünk iskolai keretek között az 1956-os forradalom és szabadságharcról, de most egy kicsit más formában. Készítettünk egy kisfilmet, emellett interaktív kiállítás hozott létre Bánhidy Zoltán tanár úr, amit minden osztály felkeres majd.  A mai kor diákjai számára ez izgalmasabb és érdekesebb mint egy hagyományos ünnepi műsor 

– mondta Andrésiné Ambrus Ildikó, az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója.

Az iskola nagy kollégiumának előadótermében Bánhidy Zoltán vezetett körbe az időrendi sorrendben kialakított megállókon, miközben mindenhol kiemelte a legérdekesebb látnivalókat.

A furcsa szagot például az egyéni radiológiai, biológiai vegyvédelmi csomag árasztja, amiben mentesítő oldat, fertőtlenítő és kötszer található. A következő asztalon sisakgyűjtemény látható, itt az lesz a feladat, hogy időrendi sorrendbe állítsák a diákok. Van itt második világháborús amerikai, német, orosz és egy modern olasz katonai sisak. Megtekinthető a tárlatot összeállító Bánhidy Zotán őrmesteri vállapja. Bánhidy korábban határőrként védte a hazát, tizenöt éve gyűjti a katonai relikviákat.

A rádió mögé eldugott hangszóróból korabeli rádiós tudósítások szólnak, megszólal Rákosi Mátyás, Nagy Imre és Kádár János is. A hidegháborút a Rákosi korszak követi, majd Kádárral és korával fejeződik be a tárlat, ami az ötvenes évektől 1989-ig mutatja be a magyar történelem egy részét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában