Helyi közélet

2023.10.03. 21:49

A stresszkezelés művészet, de van hozzá segítség

Minkó-Csontos Anna párkapcsolati coach inspiráló előadása a hatékony stresszkezelésről megnyitotta a lehetőség kapuját azok számára, akik az Algyői Könyvtárban gyűltek össze hétfő este. Gyakorlati tudást kaptak a jelenlévők, akik a bolygóidegről is hasznos információkhoz jutottak.

Kiss Anna

Minkó-Csontos Anna szerint számos hatékony technikával rendelkezünk a mindennapi kihívásokra való válaszként. Fotó: Török János

Stresszkezelés a mindennapokban címmel tartott előadást az Algyői Könyvtárban Minkó-Csontos Anna párkapcsolati coach, gyógy- és sportmasszőr, aki alaposan bevezette a hallgatóságot a stressz kezelésének művészetébe. Az előadáson a szakember kiemelte, sokan összekeverik a stresszt és a stresszorokat, pedig a stresszorok azok a külső hatások, amelyek érnek minket, míg a stressz a reakciónk ezekre a hatásokra. Úgy véli, fontos felismerni, hogy ugyanaz a stresszor két embert is különböző módon érinthet, az egyiknél pozitív élményt, míg a másiknál negatív stresszt okozva.

Az előadás során kitért a Selye János alkotta fogalmakra és a köztük lévő különbségekre, vagyis az eustresszre és distresszre. Mint mondta, az eustressz pozitív, építő hatásokat hoz létre, míg a distressz negatív, romboló hatásokkal jár. Példákkal is illusztrálta, hogyan válhat ugyanaz a helyzet euforikus élménnyé és stresszforrássá. Példaként említette a lánykérést, amely lehet eustressz, ha szeretjük azt az embert, aki letérdelt elénk gyűrűvel, boldogságot okoz nekünk ezzel, viszont distressz lehet, ha olyan férfi kéri meg a kezünket, akihez nem szeretnénk hozzámenni és ezt közölnünk kell vele.

Az esemény résztvevői különböző stresszorokat is megvitattak, és azzal foglalkoztak, hogy melyikek hatnak rájuk negatívan, és melyekre van hatásuk. A résztvevők interaktív feladatokon keresztül tanultak olyan technikákat, amelyek segítségével kezelhetik vagy enyhíthetik ezeknek a stresszoroknak a hatásait. Ilyen gyakorlat például a váltózuhany, ami során először 6 másodpercig olyan meleg vizet kell magunkra engedni, amilyet még el tudunk viselni, majd ezt követően 3 másodpercig jöhet a jéghideg zuhany. Ezt meg kell ismételni kétszer úgy, hogy a meleg vízzel zárjuk a gyakorlatot. Rendkívül jó hatással lesz ránk, ha stresszesek vagyunk, viszont fontos, hogy bizonyos betegségek esetén nem szabad alkalmazni ezt, ilyen a pajzsmirigy alulműködés.

Az előadás során kiemelkedő szerepet kapott a nervus vagus, az úgynevezett bolygóideg. Minkó-Csontos Anna részletesen bemutatta, hogy ez az ideg hogyan játszik szerepet az érzelmi állapotunkban és a stressz reakciókban. Az előadás csúcspontja a vagus ideg kezelése volt, amely segíthet a stressz hatásainak enyhítésében és az idegrendszer kiegyensúlyozásában. A mozgáskorrekciós terapeuta gyakorlatokat mutatott be, amelyek segítségével a résztvevők naponta gondoskodhatnak vagus idegük stimulálásáról. Az eseményen a Vagus Pen-t, az idegrendszer kezelésére szolgáló eszközt is bemutatta a szakértő.

Minkó-Csontos Anna előadása megerősítette az Algyői Könyvtárba látogatókat abban, hogy a stressz kezelése művészet, és számos hatékony technikával rendelkezünk a mindennapi kihívásokra való válaszként. A résztvevők gazdagabbak lettek a stresszkezelési eszköztárban, és képesek lesznek aktívan kezelni az életüket érő stresszorokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában