Helyi közélet

2023.10.18. 18:34

Nem vonatozhatunk Szabadkáig október 23-án

Több hír is megjelent a napokban arról, hogy október 23-án elindul a személyforgalom a Szeged–Szabadka vasútvonalon. Sok emberrel beszéltünk, akiknek rálátásuk van a beruházásra, de nem volt könnyű információt szerezni. Végül a magyar vasúttársaság válaszolt: a nemzeti ünnepen még nem vonatozhatunk a testvérvárosok között.

Suki Zoltán

Fotónkon még építkeznek. Azóta már minden kész, de az indulás időpontja bizonytalan, mert tesztekre van szükség. Arhív fotó: Török János

Szabadkáról indul valami október 23-án. Valahová. Horgosig biztos 

– mondta egy vajdasági ismerősünk, akinek elég jó rálátása van a Szeged–Szabadka vasútvonallal kapcsolatos fejleményekre. Mellékelt egy fotót is, amelyet a gyenge minősége miatt csak az online felületünkön, a delmagyar.hu-n tudunk megmutatni. 

Olvasói fotó.

Ezen valóban az áll, hogy Szabadkáról Horgosra indul egy vonat, másodosztályú kocsikkal, és kerékpárt is lehet rajta szállítani. Vagyis korántsem biztos, hogy a vonat eljön Szegedig. Ráadásul a szerb kormány közeléből sem sikerült információhoz jutni az indulásról. Egy másik – már magyarországi – forrásunk pedig arról beszélt, hogy szerinte nem valószínű az október 23-ai indulás.

Közben pedig sok lap cikkezett arról, hogy valami gond van a beruházással. Megkerestük a magyar vasúttársaságot, hogy tisztázhassuk az ellentmondó információkat. A MÁV határozattan cáfolta azt az értesülést, hogy a biztosítóberendezés engedélyeztetésével kapcsolatban merültek fel problémák. Viszont megerősítették, hogy a személyforgalom nem október 23-án, a nemzeti ünnepen indul újra. Hozzátették, ennek oka részben az, hogy nyáron egy hónapig nem tudott dolgozni a kivitelező. De a fontosabb, hogy a biztosító és „vonatbefolyásoló rendszerek" újak, azokat először használják Magyarországon. Ezeket pedig tesztelni kell, hosszabban, mint a már itthon használt berendezéseket.

Éppen ezért az Építési és Közlekedési Minisztérium jóváhagyta a személyforgalom elindításának későbbre halasztását. Az időpontról értesítik majd lapunkat – ígérte a MÁV.

A vasútvonal teljes felújítása 2021 októberében kezdődött, amikor Aleksandar Vučić szerb elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő a horgosi vasútállomáson közösen indította meg a Szabadka és Szeged közötti vasút felújítási munkálatait. A másik fontos mérföldkő 2022. augusztus elsején volt, amikor harminc év után újraindult a teherforgalom a Szeged–Szabadka vasútvonalon. A konténerekkel teli szerelvények azóta is rendszeresen közlekednek a két ország között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában