Helyi közélet

2023.10.19. 17:30

Sípot osztottak a rendőrök, és a vadászok – Galéria

Balesetmegelőzési akciót tartottak a rendőrök az 55-ös főúton a Csongrád-Csanád Vármegyei Vadászkamarával közösen. A vadbelesetek megelőzésére hívták fel az autósok figyelmét, akik kaptak egy vadriasztó sípot is.

Suki Zoltán

Akár nappal is átfuthatnak az úttesten a szarvasok. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

 A vad–gépjármű ütközéses balesetek komoly rizikót jelentenek közlekedésbiztonsági és vadgazdálkodási szempontból egyaránt. Fontos a járművezetők figyelmét felhívni, hogy a dámszarvas párzási időszakában – tehát október elejétől november közepéig – nemcsak a táblákkal jelzett szakaszokon kell óvatosan közlekedniük, hanem erdősávok, termőföldek mellett is, a nap bármely szakában

 – mondta lapunknak a Csongrád-Csanád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára. Vad Róbert hozzátette, hogy az akciót azért az 55-ös fűúton tartották, mert a szarvasok leginkább itt fordulnak elő a párzási időszakban, és itt fordul elő leggyakrabban, hogy az úttesten is felbukkannak.

Vad Róbert szerint további kockázati tényező, hogy ősszel az egyre kedvezőtlenebb időjárási körülmények, a köd, valamint a nedves utak tovább növelik a féktávolságot.

 Még a legkörültekintőbb vezetési mód mellett sem lehet mindig elkerülni a balesetet, mert sokszor hirtelen, féktávolságon belül lép a vad az autó elé. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sebességről kell vészfékeznie a sofőrnek, és mekkora lesz az ütközés ereje

 – tette hozzá az őrnagy.

Az akcióban részt vett a Csongrád-Csanád Vármegyei Vadászkamara vadgazdálkodási bizottságának a vezetője is. Preszner Sándor elmondta, hogy ez már a sokadik ilyen akciójuk volt. A mostani aktualitását a dámszarvasok párzási időszaka adta. A barcogás alatt nappal is előfordulhat, hogy az úttestekre kerülnek, ami egyébként az esti időszakra jellemző. A szakember hozzátette, hogy a közlekedés és a vadgazdálkodás is veszélyes üzem, így az autósok kárát már nem téríti meg a vadásztársaság, maximum a gépjármű-biztosítás fizethet. A megállított autósok egy vadriasztó sípot is kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában