Algyő

2023.10.10. 16:40

Van megoldás: víz és hal is lesz az algyői horgásztavakban

Hamarosan visszaállhat a rend az algyői vasútállomás mögötti horgásztavaknál, saját kézbe vette azok kezelését az önkormányzat, melynek fejlesztési tervei vannak a területet illetően. Gondoskodnak a vízpótlásról, valamint még ősszel haltelepítést végeznek.

Kiss Anna

Tele vannak panasszal a horgászok, de problémáikra az önkormányzat talált megoldást. Fotó: Török János

Veszélybe került az élővilág az algyői vasútállomás mögötti horgásztavakban az alacsony vízszint miatt. A horgászok szerint a haltelepítéskor történő gyors lehorgászás, az egyre drágább napijegyek és éves engedélyek, valamint az elmaradt haltelepítés is komoly problémát jelentenek. Az algyői önkormányzat azonnal talált megoldást arra, hogy ne fokozódjon a helyzet a tavaknál, melyek bár önkormányzati tulajdonúak, de a vagyonkezelés – tehát a karbantartás, a hal- és vízpótlást is magába foglaló tevékenység – az Algyői Természetvédő Horgászegyesülethez tartozott 2016 óta.

Molnár Áron polgármester lapunknak elmondta, amikor tudomásukra jutott, hogy mekkora a baj a vasútállomás mögötti területen, a képviselő-testület döntésével azonnal visszavették a három horgásztó vagyonkezelését, hiszen a szerződésben foglalt vállalások közül szinte semmit sem teljesített az egyesület. Hozzátette, a vízszint kritikus szintre csökkenését az okozta, hogy nem történt meg a rendszeres vízvisszapótlás, pedig ehhez ki van alakítva a rendszer, sőt, forrás is lett volna rá, hiszen a napijegyekből és az éves engedélyekből biztosan volt bevétele az egyesületnek. 

Fotó: Török János

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakembereivel, a Gyeviép Nkft.-vel és a helyi gátőrrel közösen felmérték, hogy mit lehet a leggyorsabban tenni azért, hogy ne fokozódjon tovább a probléma. Egy hét alatt sikerült elérniük a stagnálást, persze további pótlásra van még szükség, legalább egy méternyi még hiányzik az 1-es és a 2-es tóból, a 3-asból valamivel több, ott beavatkozásra van szükség a helyreállítás érdekében. Mindezen folyamatosan dolgoznak.

Az önkormányzati tulajdonú Gyeviép Nkft. jelenleg egy üzleti tervet készít ahhoz kapcsolódóan, hogy a tavakat hogyan tudják cég szinten üzemeltetni, megfelelő szakembereket már sikerült is találniuk a feladatokra. Így például az őszi haltelepítéskor már lesz szakember, aki felügyeli a folyamatot, hogy ne történjen gyors lehorgászás. De nemcsak őszre, hanem tavaszra is terveznek haltelepítést.

Napijegyet most egyelőre nem lehet váltani, de folyamatban vannak a szükséges engedélyeztetések, hogy még idén lehessen jegyet váltani a tavakra a Gyeviépnél. Fontos, hogy az egyesület által kiadott éves engedélyek január 31-ig továbbra is érvényesek, azt követően már a Gyeviépnél lehet majd igényelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában