Új rendeletet alkot a közgyűlés a zöldterületek létesítéséről, védelméről

2023.11.07. 10:40

200 fát vizsgálnak át fakoppal Hódmezővásárhelyen

Kovács Erika

Nemrég a Petőfi utcán is átvizsgálták a fákat, hogy egy következő viharban veszélyt jelenthetnek-e. Fotó: Kovács Erika

A város közgyűlése szerdán várhatóan elfogadja a zöldterületek létesítéséről, használatáról, védelméről, fenntartásáról szóló rendelet. Az új rendelet a szabályozás egyszerűsítését, hatékonyabbá tételét szolgálja majd. Erre a közelmúlt hatalmas viharai miatt is szükség van – áll az előterjesztésben. A lakosság egyre nagyobb arányban igényli a környezetükben lévő közterületi fák átvizsgálását. A tervezett új eljárásrend szerint a jövőben a fakivágási kérelmek benyújtása után az önkormányzat szakemberei minden esetben helyszíni szemlét tartanak, amiről a kérelmezőt is értesítik. Ha a kérelmező nem fogadja el a helyszíni szemle eredményét, akkor kérhet 3D akusztikus tomográfvizsgálatot, vagyis közismertebb nevén fakoppos vizsgálatot, amit neki kell finanszíroznia. Amennyiben a fakoppos vizsgálat megállapítja, hogy valóban ki kell vágni a fát, mert beteg, akkor a vizsgálat díját visszaigényelheti, amit az önkormányzat kifizet neki. 

Fotó: Kovács Erika

Az önkormányzat szerződött egy vállalkozással, amely kedvező áron végzi el a fakoppos vizsgálatot. Erről már az október eleji közgyűlésen is szó esett, akkor 8600 forintos összegről beszélt a hivatal. A szerdán a közgyűlés elé kerülő anyagban azonban 7800 forint + ÁFA, vagyis 9906 forint lesz a vizsgálat összege. A tervezet szerint a szociálisan rászorulók esetében ezt az összeget magára vállalja az önkormányzat. Hogy ki számít rászorulónak, ezt is tartalmazza majd a rendelet.

Az önkormányzat most saját költségére 200 fát vizsgáltat át Hódmezővásárhelyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában