A fideszes képviselők 1 perces néma felállással emlékeztek a Modern Városok Program leállításáról

2023.11.08. 16:00

Benkő Zsolt: A polgármester cserélje át a kék szalagot feketére

A díszközgyűlés után szokás szerint viharos politikai szócsatává fajult ezúttal is a vásárhelyi képviselők tanácskozása. Az önkormányzat befizette a képviselőket egy menüre, a Cseresnyés Kollégium ebédlőjébe, ahová – úgy tudjuk – nem mindenki ment el.

Kovács Erika

A szerdai díszközgyűlésen Hódmezővásárhely Szociális Ügyének Szolgálatáért kitüntetéseket adtak át.

Ünnepi pillanatok

A közgyűlés határozata értelmében Hódmezővásárhely Szociális Ügyének Szolgálatáért kitüntetésben részesült Tarjánné Ráfli Katalin, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ Kagylóhéj Család- és Gyermekjóléti Szolgálat családsegítője, Tóth Zsolt gyógytornász, a Csodaház Foglalkoztató Napközi munkatársa, valamint Kerekesné Muzsik Edit, a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató Hajléktalanokat Ellátó Egyesített Intézmény szociális munkása. 

Fotó: Kovács Erika

Gyászos nap

A rendes ülés napirend előtti hozzászólásokkal kezdődött. Benkő Zsolt, a Fidesz külterületekért felelős önkormányzati képviselője azt kérte, hogy egyperces néma felállással emlékezzenek a Modern városok programban elbukott fejlesztésekre. Csak a fideszes képviselők álltak fel, a Márki-Zay Pétert támogatók ülve maradtak. A képviselő kiemelte, a Modern városok program legnagyobb vesztese Vásárhely. 

November 2-a gyászos napként vonul be Hódmezővásárhely történetébe. A Magyar Közlönyben megjelent a kormányhatározat a Modern városok program végleges leállításáról. 2017-ben, amikor Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében aláírtuk a fejlesztési csomagról szóló szerződést, abban bíztunk, hogy a következő években kemény munkával megvalósíthatók ezek a beruházások, de nem így történt 

– fogalmazott Benkő Zsolt. Azért nevezte a legnagyobb vesztesnek Vásárhelyt, mert többek között nem épült meg a könyvtár és a tudásközpont, elveszett a Bethlen gimnázium és a Németh László iskola fejlesztése, továbbá a 117 kilométeres kerékpárút megépítése.

Egy kis lázározás

A fideszes kormány egyik kudarca, hogy a Modern városok programot le kellett állítani. Ők állították le, nyilvánvalóan pénzhiány miatt, nem politikai okokból. Minden városban vannak olyan projektek, amelyek nem valósultak meg. A hódmezővásárhelyi projektek leállítását kizárólag Lázár Jánosnak és a Fidesznek köszönhetjük 

– mondta Márki-Zay Péter polgármester.

Benkő Zsolt viszontválaszában azt mondta, várható volt, hogy Márki-Zay Péter semmilyen felelősséget nem vállal, csak szidja a kormányt és lázározik. Javasolta, hogy a polgármester a zakóján lévő kék szalagot cserélje feketére. A városvezető azzal vágott vissza, hogy a kék szalag fekete is, mert gyászolják Magyarországot a „kleptokrácia” uralma miatt, mert szerinte Magyarország Európa legkorruptabb állama.

Márki-Zay javaslatára a közgyűlés nevében levelet írnak majd Lázár János közlekedési- és építésügyi miniszternek, a térség országgyűlési képviselőnek, hogy tegyen kivételt a kerékpárútépítéssel, érje el, hogy a program megvalósításához forrást biztosítson a kormány. Ezt a jelenlévő képviselők támogatták.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában