delmagyar.hu podcast

2023.11.30. 16:40

Délmagyar Podcast: Lassítsunk! – Egyre több balesethez riasztják a mentőket

Balesetek, háztűz, szén-monoxid mérgezés. Jellemzően emiatt riasztották a mentőket az elmúlt hét napban vármegyénkben. Hangai József mentőtiszttel a vírusokra is kitértünk podcastünkben, valamint az előttünk álló adventi időszakra is.

Kiss Anna

Képalá: Hangai József azt kérte az autósoktól, hogy tartsák be a követési távolságot, hogy kevesebb baleset történjen vármegyénkben. Fotó: Karnok Csaba

A hideg, télies idő beköszöntével egyre kevésbé találkoznak a mentők rolleres, kerékpáros balesetekkel, viszont a személyautókat érintő balesetek száma vármegyénkben is megnőtt az elmúlt napokban. Minderről Hangai Józseffel, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársával beszélgettünk eheti podcastünkben. Közölte, a reggeli dér és fagy miatt csúszóssá válnak az utak, ahogyan a nagyobb esőzések és falevelek miatt is, tapasztalataik szerint pedig leginkább ez eredményezi a növekvő balesetszámot.

Kérdésünkre elmondta, az elmúlt hét napban vármegyénkben 1135 esetet láttak el, ebből Szegeden 545 esetben nyújtottak segítséget. Jelezte, a megszokott esetek és a balesetek mellett a fűtési szezonnal járó esetekhez is riasztották a mentőket. Hozzátette, volt háztűz is, valamint több alkalommal szén-monoxid-mérgezés miatt siettek a betegek segítségére.

Érdemes a beszélgetést meghallgatni a delmagyar.hu-n, hiszen Hangai József beszélt arról is, hogy miért kell segítségkéréskor az irányítószámot megadni a vonal túlsó végén lévő szakembernek. De emellett hasznos tanácsokat osztott meg az előttünk álló adventi időszakra vonatkozóan is.

A podcastben kitértünk még a koronavírusra, az influenzára és az akut légúti fertőzésre is, hiszen Csongrád-Csanádban is egyre többen betegszenek meg hétről hétre. A mentőtiszt rámutatott, ilyen problémák miatt még nem hívtak mentőt a vármegyében, ugyanakkor melléktünetként találkoznak például a koronavírussal, amikor más jellegű probléma miatt hívnak mentőt a beteghez, és felmerül nála a fertőzöttség. 

Tehát nem légzéselégtelenség miatt kérnek segítséget, hanem más betegség miatt 

– tette hozzá.

Megkérdeztük, hogy fertőzöttség esetén milyen tünteknél kell mentőt kell hívni. Elmondta, a fulladásos panaszok okozhatnak olyan típusú rosszullétet, fulladásérzést, amelyek már okot adhatnak a mentőhívásra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában