Szentes

2023.11.22. 19:10

Diákok tervei alapján szépül meg a polgárház

A Koszta József Múzeum zöld múzeumpedagógiai programjának projektindítójaként két facsemetét ültettek el a Péter Pál Polgárház udvarán. Egyúttal bejelentették, hogy a helyszín zöldfelületének rekonstrukciójára pályázatot is meghirdetnek, amelyre diákok terveit várják.

Darók József

Vincze Máté államtitkár és Szabó Zoltán Ferenc polgármester kezdte a parkosítást a polgárházban. Fotó: Darók József

A szerda délutáni szürkületben a Péter Pál Polgárház udvarán egy alma- és egy szentesi rózsanaspolya fafajtát ültettek el, nyitányaként a kiállítóhely külső megszépülésének.

Akkor ültet fát az ember, amikor azon gondolkozik, hogy a következő generációra hogyan örökítheti át identitását, múltját

 – kezdte beszédét Vincze Máté közgyűjteményekért felelős helyettes államtitkár, akiről kiderült szentesi kötődése, az itteni Koszta általános iskolába járt. A szentesi eredetű rózsanaspolya jellemzéséül azt sorolta: bőtermő, öntevékeny, edzett, ellenálló, kitartó, télálló, és ez a legértékesebb, legkorábban érő naspolyafajta, benne van az alföldi ember túlélésének, tudatosságának, lelkesedésének szimbóluma. 

Fotó: Darók József

A két facsemetét Szabó Zoltán Ferenc polgármesterrel ültették el a polgárház udvarán. A városvezető elmondta, a polgárház azt szeretné erősíteni, hogy a polgári identitás és annak hagyományai megmaradjanak, és nem csak belül újították fel, de egy új mikrokörnyezetet hozhatnak létre a most induló projektben.

A Koszta József Múzeumban a zöld gondolkodás úgy párosul a múzeumi üggyel, hogy pályázatot hirdetünk, aminek révén megszépülhet az autentikus kiállítóhely zöldfelülete 

– fogalmazott Irsai Farkas László igazgató.

Fotó: Darók József

Az önkormányzat és a múzeum pályázatának szakmai koordinátora az ASZC Bartha János Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola. Vecseri Csaba, az iskola szakmai vezetője részletezte, a polgárház zöldfelületének felújítására és korhű rekonstrukciójának megvalósítására írják ki a pályázatot jövő januárban, diákok számára, amivel teljes mivoltában meg kívánják újítani az udvart. Konkrét parképítésre vonatkozó terveket várnak, szakértő zsűrivel, jó értelemben vett szigorúsággal bírálják majd el a pályázatokat. 

Megtisztelő az intézményünk számára, hogy részt vehetünk a szép, autentikus és nagy hagyományokkal rendelkező helyszín megújításában

 – mondta a pedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában