Helyi közélet

2023.11.19. 07:00

Galambok piszkítják be a makói buszállomást

Noha a Volánbusz sok mindennel próbálkozik a tisztaság és a galambok távol tartása érdekében, egy olvasói panasz szerint sok a madárpiszok a makói buszpályaudvaron. Az illetékesek a rendszeres takarítás mellett most egy új riasztási módszer bevetésére készülnek.

Szabó Imre

A makói buszpályaudvar folyamatosan a galambok támadása alatt áll. Fotó: Szabó Imre

Az autóbusz-állomáson tarthatatlan a helyzet, a galambok uralják az épületet 

– panaszolta egy makói olvasónk, aki az utóbbi néhány hónapban gyakran utazott Budapestre busszal. 

Nem csak a fal mellett, hanem a megállókban is vastagon áll a galambpiszok

 – tette hozzá. Megjegyezte: ez nem csak undorító, hanem fertőző is, az utasok ugyanis cipőikkel felhordják a buszra. Arról, hogy a panasz jogos, néhány nappal ezelőtt magunk is meggyőződtünk: ha nem is vastagon, de csakugyan van madárürülék, az épület tetején pedig sok galambot láttunk. Ám az is igaz, hogy korábban többször szemtanúi voltunk annak, ahogy tisztítóeszközökkel és vízsugárral igyekeztek a területet megtisztítani.

Fotó: Szabó Imre

 A helyzet megoldása érdekében folyamatos erőfeszítéseket teszünk. A cél az állatvédelem és az épület esztétikai értékének teljes figyelembevétele mellett a galambok távoltartása és az utasok egészségének megőrzése, utazási komfortérzetének javítása 

– áll a válaszlevélben, amit érdeklődésünkre a Volánbusz Zrt kommunikációs igazgatósága küldött. 

Fotó: Szabó Imre

A Makovecz Imre tervei alapján 2010-ben épült makói állomás kialakítása, eszmei értéke azonban behatárolja a lehetőségeinket a galambok távol tartására alkalmas eszközök telepítésében 

– hangsúlyozzák.

Megtudtuk: az ürülék eltávolítására irányuló takarítási és fertőtlenítési feladatokat negyedévente elvégzik. Tavaly ultrahangos galambriasztó rendszert is telepítettek. Ez nem vált be, a madarak hamar hozzászoktak. Ugyanebben az évben tüskesorokat helyeztek a világítótesteknél található peremekhez, ahol a lámpa melege vonzza a galambokat. Pár hét múlva ide is újrafészkeltek. A gerendaszerkezet sajátosságai miatt a galambháló ötletét elvetették: bonyolult a telepítése és esztétikája sem megfelelő. Jelenleg galambriasztó kemikáliákat keresnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában