Helyi közélet

2023.11.09. 15:59

Hetvenhárman mondtak fel a szegedi tankerületi iskolákban

A Szegedi Tankerületben 73, a hódmezővásárhelyiben 27 dolgozó mondott fel a státusztörvény miatt nyáron, illetve most, az őszi szünet előtt. A szegedi és a vásárhelyi tankerületi központhoz is 42 iskola tartozik, így tömegesnek semmiképpen nem nevezhető a felmondások száma.

Timár Kriszta

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Daniel Hoz

Kikérte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a tankerületektől, hogy a státusztörvény miatt hányan mondtak fel a hozzájuk tartozó iskolákban. Az adatokat most nyilvánosságra hozták, ezek azonban a rendszerből eltűnt pedagógusoknak csupán egy részét mutatják. Nem szerepelnek benne az egyházi, egyetemi, alapítványi fenntartású és egyéb magánintézmények létszámadatai és az óvodákból távozottaké sem.

A státusztörvényt elutasítóknak 2023. július 15. és augusztus 1. között lemondással volt lehetősége távozni. Bár ekkor nem kaptak végkielégítést, így is sokan döntöttek úgy, hogy élnek a lehetőséggel és már nem kezdik meg a tanévet. A Szegedi Tankerület tájékoztatása szerint 23-an szüntették meg ebben az időszakban munkaviszonyukat. Hogy közülük hányan voltak pedagógusok, arról nincs adat. A következő hullám szeptember 15. és szeptember 29. között volt, amikor a jogviszonyuk el nem fogadásáról nyilatkozhattak az érintettek. Ekkor további 39 pedagógus és 11 nem pedagógus munkakörben dolgozó hagyta el munkahelyét. Ők azok, akik az őszi szünet után már nem tértek vissza az iskolákba, jelenleg felmondási idejüket töltik és november 30-án megszűnik a jogviszonyuk. A Szegedi Tankerületben velük együtt így 73 dolgozóval lett kevesebb a státusztörvény miatt. Hódmezővásárhelyen ez a szám összesen 27, melyből nyáron 11-en távoztak, most pedig újabb 14 pedagógus és 2 egyéb munkakörben dolgozó.

Országosan közel 2500 dolgozó távozott a státusztörvény miatt a tankerületi iskolákból, ez az adat azonban még nem végleges, néhány tankerülettől ugyanis még nem érkeztek adatok. Ahogyan azt sem tudni, hogy az egyéb fenntartású oktatási itézmények létszámát hogyan érintette a pedagógusok új jogállása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában