Helyi közélet

2023.11.25. 12:13

Karácsonyra hangolódott a szakkör

Adventi kiállítással örvendezteti meg a látogatókat a Csongrádi Hagyományőrző Kézimunka Szakkör. A tizenöt éve munkálkodó alkotókör örömteli hírt kapott: állandó termet kapnak, ahol tovább őrizhetik a hagyományt.

Darók József

Karácsonyra a szakkör állandó helyiséget kapott ajándékba. Fotó: Darók József

Meghittség és szeretet, ezekkel a szavakkal jellemezhető az a sok-sok szép munka, amivel a Csongrádi Hagyományőrző Kézimunka Szakkör karácsonyra hangolódik, aki erre vágyik, térjen be a héten, december 3-ig a Művelődési Központba, nem fogja megbánni. 

Tizenöt éve kértük meg Kádár Lászlóné Mártika nénit a szakkör elindítására, akkor talán négyen voltak körülötte, most pedig, nézzék meg, mennyien alkotják a kört

 – hangzott büszkén Hörömpöliné Víkor Katalintól, a Művelődési Központ igazgatójától. 

A 2008-ban alakult szakkör tagságát főként nyugdíjas és középkorú hölgyek alkotják, céljuk a hagyományőrzés, a Csongrádon is elterjedt keresztszemes és egyéb hímzéstechnikák, illetve a horgolás és kötés hagyományának életben tartása és átörökítése a fiatalabb nemzedéknek. Ezt a törekvésüket a divat világa is segítette, hiszen az utóbbi években a horgolt csipke újra megjelent a ruhák díszítőelemeként, kiegészítőjeként

 – fogalmazott Hörömpöliné Víkor Katalin.

A tagok mindig örömmel készülnek a péntek délutánokra. A 15-től 17 óráig tartó foglalkozásokon fiatalabbak is csatlakoznak hozzájuk, ők a hagyományos technikát alkalmazva új formavilágot jelenítenek meg.

Kádár Lászlóné Marika néni a tudását önzetlenül adta át a tagoknak, 15 év után Szécsényi Éva veszi át a szép feladatot.

Antal Mónika, Szarvas Alexandra gyönyörű muzsikája, Komlósi János hagyományőrzésről írt gondolatai is ajándékoknak tekinthetők, ám a művelődési központ is gondoskodott egy szép meglepetésről a kiállítás megnyitóján. Mert azt tudták a tagok, hogy új termet kapnak, de azt nem, hogy a helyiség már bútorokkal és szeretettel berendezve várja őket. Így aztán az emeleti 9-es terembe lépve a „honfoglalás” önfeledt örömét fejezték ki az asszonyok. A helyiséget otthonosnak találták, főleg, hogy akik sajnos már nem lehetnek velük, ők is jelen vannak, a berendezés tőlük származó tárgyai révén, vagy fényképeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában