A tavalyi Tornyai-plakettes beszélgetésre invitál

2023.11.15. 20:13

Király Gábor: A szél elmondja

Tábori Szilvia

20231008 Hódmezővásárhely A tavalyi, 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat kiemelt díjazottjai, Király Gábor Tornyai-plakettes festőművész, Vető Orsolya Lia Rudnay-díjas festőművész és a Fiatal festők nívódíját elnyerő Kósa Gergely munkáiból nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Fotó: Török János TJ Délmagyarország képen: Király Gábor Tornyai-plakettes festőművész,

Fotó: Török János

Király Gábor A szél elmondja című kiállításához kapcsolódó kötetlen beszélgetésre várja a Tornyai János Múzeum a kortárs festészet iránt érdeklődőket november 17-én, pénteken 17 órától. Az elmúlt évi Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjas alkotójának beszélgetőtársa Képiró Ágnes művészettörténész lesz.

Részben napi történésekre reflektál képein, emlékképeiből táplálkozik festészete, ám sosem tudatosan választ témát. Inkább sejteti, mintsem illusztrálja környezete eseményeit.  Képei valamiféle kinyilatkoztatások arról, amit szóban nem tud elmondani. Ezért születtek alkotásai.

A kiállítás címe részben utalás arra, hogy a nézők próbálják meg érzékszerveikre, tapasztalataikra, emlékeikre hagyatkozva, azokon mintegy átszűrve értelmezni a festményeimet. Ha ez megtörténik, a művek elérik céljukat 

– nyilatkozta korábban lapunknak a művész. 

Műveit szerinte némelyek szomorúnak, komornak látják, mások éppen ellenkezőleg. Azt már Képiró Ágnes művészettörténész, a kiállítás kurátora tette hozzá, hogy a képekre jellemző groteszk látásmód sokakból válthat ki menekülés érzetet, szorongást, ám itt a maga esetlenségében egészen derűs nézőpontot kínál: a körülöttünk zajló események könnyedebb megközelítését. Ez pedig akár még fel is töltheti a látogatókat pozitív energiákkal. Talán nem véletlen, hogy maga az alkotó is részben terápiaként tekint az alkotási folyamatra.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában