Szegedi hírek

2023.11.27. 07:00

Magánbefektetőnek játszották át a kispénzűek piacát

Jól termelt, sokaknak megélhetést adott, a városlakók körében népszerű volt – mindez nem érdekli a Botka László irányította városvezetést a Cserepes sori piac kapcsán, saját érdeküket érvényesítik a területen. A szegediek igényét figyelmen kívül hagyva újabb betontenger épülhet a városban.

Kiss Anna

2021 eleje óta üresen, gazosan áll a Cserkó, pedig sokan visszasírják az egykori piacot. Fotó: Gémes Sándor

Igény lesz jó minőségű lakásingatlanok megvalósítására, de azokban a környék szolgáltatásait kiegészítő üzletek vagy kisebb intézmények is helyet kaphatnának – így vélekedik előterjesztésében az önkormányzat az egykori Cserepes sori piac területéről. Ez azt jelenti, hogy hamarosan lakópark épülhet ott, ahol 250 szegedi munkahelyét tette tönkre néhány év alatt a Botka László irányította városvezetés, és ahol ezrek fordultak meg havonta, hogy olcsón vásároljanak.

Fotó: Gémes Sándor

Nem számít a zöld és az igény

Sokan szeretnék, hogy újranyisson a 2021 elején bezárt piac, de ez nem érdekli az önkormányzatot, és érdekes módon a zöld város szemlélete sem él, hiszen átjátszották magánbefektető kezére a területet, így egy újabb betonrengeteggel „gazdagodhat” a város. Nem számít a zsúfoltság és a környezetterhelés, a Momentum sem kampányol például azért, amit korábban olvasóink is felvetetettek: alakítsanak ki parkosított pihenőhelyet esővízgyűjtő tóval a területen. Lapunk ugyanis az önkormányzattal ellentétben megkérdezte a városlakókat arról, hogy mit látnának szívesen a területen.

Az eredmény természetesen nem volt meglepő, hiszen a legtöbben vissza szeretnék kapni a Cserepes sori piacot. Az sem hatotta meg Botkáékat, amikor még a bezárás előtt tüntetni mentek a városháza elé a kereskedők, akiknek korábban drasztikusan megemelték a bérleti díjukat, amelyért cserébe csak egy területet kaptak, még szemétszedés és hóeltakarítás sem járt érte.

Szavazásunkon egyébként még azt is felvetették fel olvasóink, hogy ha már beépítené a város a területet, akkor hozzanak létre ott egy gyárat, amely akár több száz embernek adna munkát.

Nincs már plakát, valóban elkelhetett

Tavaly nyáron még óriásplakát hirdette, hogy kiadó irodák és helyiségek vannak a Cserepes sori területen. Akkor Tárkány Lászlóval, a bérbeadással foglalkozó Immoandmore Zrt. igazgatójával folytatott beszélgetésünk alátámasztotta, hogy a városvezetés hallani sem akar a piacról. Bérelni cugyanis sak olyan célra lehetett ott helyiséget, amely által nem indul újra a vásár. Közölte az igazgató azt is, hogy városvezetéssel folyamatosan egyeztetnek, a hosszú távú céljuk a terület beépítése lesz.

Ez plakát már nem látható a Cserepes sor sarkán, ez is azt mutatja, hogy elkelt a terület.

A Földhivataltól lekérhető nem hiteles tulajdoni lap szerint a terület tulajdonosa a Cserepes Sori Piac Kft., de továbbra sem tudni, hogy a cégben ki lett a 91 százalékos tulajdonrész új gazdája, ugyanis az önkormányzat ezt árulta. Egyébként az 1989-ben alapított cégben továbbra is tag a szegedi Ősze Solar Bau Kft.

Új helyeken árusítanak

Pedig a városlakóknak szüksége lenne a piacra, ezt mi sem jelzi jobban, mint a korábban Szentmihályon megnyitott Heti Piac, vagy éppen az, hogy a Csillag téri kispiacra költöztek át többen azok közül, akik a 2021 elején bezárt Cserkón árusítottak.

De közülük többen is úgy döntöttek, hogy a városban nyitnak üzletet. A bérleti díjuk pedig nem lett sokkal több, mint korábban a piacon volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában