Hódmezővásárhely

2023.11.23. 08:40

Már leaszfaltozták a védőgátat

Tábori Szilvia

Már leaszfaltozták a gátat a Bodzási út végénél. Fotó: Tábori Szilvia

Még szeptember közepén zárták le sorompókkal az árvízvédelmi töltést Hódmezővásárhelyen a Bodzási út vége, illetve az úgynevezett Becsei rampa közötti szakaszon. Magasították a védőgátat és aszfaltozták is a tetejét, mint ahogy azt sok kiránduló, horgász láthatta. 

A munkálatok a hatvanéves Körtvélyesi szivattyútelep átépítéséhez kapcsolódnak; a 2,95 milliárd forinttal támogatott projekt leírása szerint a beruházással javul majd az érintett terület vízgazdálkodási helyzete, nő a belvízi biztonság, csökken az elöntések kockázata. Ezenkívül védettebbek lesznek a környéken élő emberek és javaik, az ipari, gazdasági létesítmények és a mezőgazdasági területek. Ahogy a meglévő természeti értékek biztonsága is és a biodiverzitás is javul. A régi szivattyútelep felújításával nő az energiahatékonyság és üzembiztonság. 

A Körtvélyesi-holtágra, hullámtéri holtág lévén, jellemző, hogy kisvizes időszakban nincs kapcsolatban a folyóval, így ökológiai szempontból nem biztosít megfelelő életfeltételeket a vizes élőhelyek kialakításához. A szivattyútelep rekonstrukciójával, ha szükséges, vízpótlásként megfelelő vízmennyiséget lehetne a holtágba juttatni a Kenyere-érből úgy, hogy az átvezetendő víz minőségére is ügyelnek. A Körtvélyesi-holtág, valamint a gátőrháznál levő, holtág menti ladikkikötőhely a kivitelezés időszakában kizárólag a Tiszai út irányából, az árvízvédelmi töltés pedig a gátőrháznál levő rampa csomópontban keresztezve közelíthető meg.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában