Helyi közélet

2023.11.28. 08:20

Több ezer nő bújik egy ágyba az ellenségével hazánkban

Megdöbbentően sok nő él ma hazánkban bántalmazó kapcsolatban, amely nem csupán azt jelenti, hogy naponta megverik. Tari Annamária pszichoterapeuta online előadásában arról beszélt, mi mindenről szól egy ilyen kapcsolat, és hogy mit kell tennie a nőknek az agresszorokkal szemben.

Kiss Anna

Tari Annamária: ne hagyjuk azt, hogy megalázzanak vagy megverjenek minket!

Fotó: Kozma István

Minden ötödik nőt érint ma, Magyarországon az agresszió vagy az erőszak. A legtöbb nő veszélyeztető helyzetben él. Van, aki nem is tud róla, mert a bántalmazó kapcsolatnak van olyan fajtája, amikor nem megverik minden nap, hanem lelkileg, érzelmileg, pszichésen tartanak fogva. Tehát folyamatosan leértékelik, sosem jó az, amit csinál

 – mutatott rá Tari Annamária klinikai szakpszichológus, aki szerint nagyon fontos, hogy felismerjük azt, hogy bántalmazó kapcsolatban élünk.

A Fiatal Családosok Klubja és a Mindennapok Női Szemmel csapata által szervezett „Egy ágyban az ellenséggel" című online beszélgetésen a szakember kitért arra, hogy vannak olyan nők is, akik észreveszik, hogy milyen kapcsolatban élnek, mégis benne maradnak, mert ott van bennük a tudattalan szeretetreméltósági törekvés.

Nem mondják ki, hogy nem jó nekik, hogy nem érzik jól magukat, helyette mindent elfogadnak és úgy gondolják, hogy ők ezt érdemlik, számukra ilyen az élet. De vannak olyanok is, akik akkor döbbennek rá, hogy bántalmazó kapcsolat részesei, amikor észlelik, hogy teljesen elvesztették önmagukat, önmaguk árnyékai, nem mernek véleményt nyilvánítani, sőt, már nem mernek semmit sem mondani. Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk azt, hogy megalázzanak minket, hogy megverjenek minket, vagy átéljünk olyan szituációkat, amikor teljesen tehetetlenek vagyunk

 – hangsúlyozta.

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából szervezett beszélgetésen Tari Annamária kitért arra is, hogy sokan felteszik a kérdést a nőnek, aki folyton kék-zöld-lila, hogy miért nem lép ki a kapcsolatból. Az a válasz erre, hogy a két szörnyű időszak között nyugalmi időszak van. Ekkor a nők eljutnak oda, hogy azt mondják, egészen normális ember a férjük, ha nincs idegbaja, és elkezdik sajnálni is az agresszort – tette hozzá. 

A családi normák és hozott minták miatt mindenkinek máshol van a határ, de azt, hogy megalázzák vagy bántalmazzák, senkinek sem szabad hagynia. Oda kell figyelni a kis csengőszóra, ami időnként ott van a fejünkben és változtatni kell akkor is, ha a nő össze van zúzva lelkileg, az önértékelése teljesen a padlón van és nem tartja magát szerethetőnek

 – magyarázta.

A szakértő szerint vannak olyanok, akik azért hagyják a bántalmazást a párjuknak, mert úgy nőttek fel, hogy azt látták, hogy az édesanyjuknak tűrnie kellett a bántást és a megalázást, emellett pedig küzdeniük kellett a szeretetért, a törődésért, és még akkor sem feltétlenül kapták meg azt.

Tari Annamária megjegyezte, a beszélgetés címe Julia Roberts Egy ágyban az ellenséggel című filmjéből ered, amit érdemes megnéznie a bántalmazó kapcsolatban élő nőknek, azáltal ugyanis láthatják, hogy hogyan tudnak kilépni egy rossz kapcsolatból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában