A szűrés ujjbegyből vett vérminta alapján történ

2023.11.04. 19:42

Szív- és érrendszeri szűrőprogram indult - Galéria

Arany T. János

Szűrővizsgálat Szegeden. A szombati szűrésre óriási volt az érdeklődés. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A szív- és érrendszeri betegségek kiemelkedő figyelmet érdemelnek, hiszen minden második magyar állampolgárnak kardiovaszkuláris betegség okozza a halálát. Ezért a Novartis Hungária Kft. többek között Szeged önkormányzatával is együttműködve az ország több pontján is szűrőprogramokat indított.

Évente több mint 60 ezer halálesetet okoznak, és az összes egészségügyi ráfordítás csaknem húsz százalékát teszik ki a szív- és érrendszeri betegségek. Kellő odafigyeléssel ez megelőzhető lenne. A Novartis és a szegedi önkormányzat ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy olyan kezdeményezéseket indítson, amik hozzásegíthetik az embereket egészségük megőrzéséhez. A cég három olyan várossal kezdte meg az együttműködést, amik az előző években, vagy évtizedekben is elkötelezettek voltak az egészségügyi szűrések iránt – ezek közé tartozik Szeged is. 

A Szívügyünk az egészség! nevű szegedi szűrőesemény megnyitóját szombaton rendezték az IH Rendezvényközpontban. Az ingyenes szűrést 9 és 15 óra között tartották a rendezvényközpontban. A szűrés ujjbegyből vett vérminta alapján történt. Amennyiben a vizsgálatok eredménye alapján indokolt, a Novartis vállalja, hogy egy további részletesebb ingyenes szűrést biztosít egy magánrendelőben a jelentkezők számára. A szombati szűrésre november 1-jéig lehetett jelentkezni, óriási volt az érdeklődés. A szervezők azt mondják, már most biztos, hogy jövőre is lesz ilyen szűrővizsgálat Szegeden. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában