Szegedi hírek

2023.11.20. 14:20

Több tucatnyi egészségügyi dolgozó kapott kitüntetést – Fotó

Nagyszabású díjátadó ünnepséggel kezdődött a hét a Szegedi Tudományegyetemen. Az orvosi, klinikai és egészségtudományi elismeréseket adták át a Szent-Györgyi Napok központi ünnepségén.

Koós Kata

Fotó: janostorok.com

Az egészségtudományok ünnepe november 14-én kezdődött a Szegedi Tudományegyetemen. Baráth Zoltán, a Fogorvostudományi Kar dékánja úgy fogalmazott, a programsorozat évről évre egy képzeletbeli, ünnepi asztal köré ülteti a társdiszciplínák művelőit: a kutatókat, a gyógyítókat, a gyógyító szakma valamennyi résztvevőjét. Azokat, akiknek mindennapi áldozatos munkavégzését csak szűk környezetükben ismerik, és azokat is, akiknek nevét és érdemeit szélesebb körben, akár az egész világ is megismeri.

Hippokrates-díj a gyógyításért elismerésben részesült Hideghéty Katalin professzor, akinek szakterülete a sugárterápia hatékonyságát növelő új megközelítések, besugárzási technikák kifejlesztése és alkalmazása. Fotó: Török János

A hagyományokhoz híven a 29. Szent-Györgyi Napok központi ünnepségén adták át az egyetem orvosi, klinikai és egészségtudományi díjait és elismeréseit. A résztvevőket Rovó László rektor köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy Szent-Györgyi Albert iránymutatása napjainkban is érvényes, amely szerint Szegedi Tudományegyetem célja a tudás gyarapítása és terjesztése, továbbá, hogy szellemi központként elősegítse a régió fejlődését. Emlékeztetett arra, hogy a tudatos építkezés jutatta el oda az egyetemet, hogy Szent-Györgyi után idén újabb Nobel-díjas tudóst ünnepelhetett. 

Rektori elismerő oklevelet vehetett át Háznagyné Radnai Erzsébet, a Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének munkatársa.

A Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar tanácsa a Kar Kiváló Tudományos Diákköri Oktatója elismeréssel tüntette ki Csont Tamást, a Biokémiai Intézet tanszékvezetőjét, Juhász Lászlót, a Sebészeti Műtéttani Intézet tudományos munkatársát, Keller-Pintér Anikót, a Biokémiai Intézet docensét, Kuthi Leventét, a Pathológiai Intézet adjunktusát, Menyhárt Ákost, a Sejtbiológia és Molekuláris Medicina Tanszék adjunktusát, Molnár Reginát, a Népegészségtani Intézet adjunktusát, Molnár-Gáspár Renátát, a Biokémiai Intézet adjunktusát, Sárközy Mártát, a Kórélettani Intézet docensét, Szűcs Gergőt, a Biokémiai Intézet adjunktusát és Zombori Tamást, a Pathológiai Intézet adjunktusát. 

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ díjait Lengyel Csaba elnök adta át. Hippokrates-díj a gyógyításért elismerésben részesült Hideghéty Katalin professzor. A Szegedi Tudományegyetem Kiemelkedő Egészségügyi Szakdolgozója díjat első ízben Varnyú Lenke, a Fogorvostudományi Kar szakdolgozója kapta. A Klinikai Központ Minőségéért Díjat Keszég Zsuzsanna, a Pszichiátriai Klinika Addiktológiai Osztály vezető szakápolója vehette át, Klinikai Központ Emlékérem kitüntetésben részesült Páhán Enikő, aki a Gyermekgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztályának osztályvezető ápolója volt nyugállományba vonulásáig. Klinikai Központ Emlékérem kitüntetésben részesült Déri Mária, az Igazságügyi Orvostani Intézet szakasszisztense, Péterné Tiszai Andrea, a Belgyógyászati Klinika főorvosa, Rudas László, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet általános vezetőhelyettese. Klinikai Központ Elnöki Dicséretben részesült Sepsik Marianna ápoló, Andó Beáta, a Radiológiai Klinika orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikai asszisztense, Bozókiné Takács Erzsébet, a Sebészeti Klinika orvosírnoka, Groszné Rácz Katalin, a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ főorvosa, Kissné Mikula Andrea, az Onkoterápiás Klinika diplomás ápolója, Kuklis Sándorné Vitos Melinda, a Belgyógyászati Klinika ápolója, Mencser Zoltán, az Idegsebészeti Klinika részlegvezető főorvosa, Vetró Ildikó, a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály orvosírnoka. 

Klinikai Központ Elnöke Elismerő Oklevél kitüntetést kaptak az Egészségbiztosítási Igazgatóság Betegirányítási Munkacsoport munkatársai, valamint a Neurológiai Klinika orvosírnok munkatársai. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában