Szegedi hírek

2023.11.13. 14:00

Többször is igazolták a koronavírus jelenlétét

Több tízezren keresték fel háziorvosukat hazánkban influenzaszerű megbetegedés és akut légúti fertőzés miatt a 44. héten. A felnőttek és a gyermekek körében is sok a panaszos.

Kiss Anna

A kórházba került betegek jelentős része koronavírus-fertőzött volt.

Fotó: Laufer László

Továbbra is sok beteg van hazánkban, a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint október 30. és november 5. között 10 ezer 700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt és 125 ezer 500-an keresték fel háziorvosukat akut légúti fertőzés tüneteivel. Csongrád-Csanádban az orvoshoz fordult betegek 100 ezer lakosra becsült száma az influenzaszerű megbetegedés kapcsán 80, míg az akut légúti fertőzés esetében 1617 volt.

A központ közleménye szerint az influenzaszerű megbetegedés a 15 és 34 év közötti fiatal felnőttek, valamint a 35-59 évesek körében volt jellemző, a 0-14 év közötti gyermekeket és a 60 év felettieket körülbelül egyformán érintette. Az akut légúti fertőzés viszont már inkább a gyermekeknél fordult elő, ők a betegek csaknem 42 százalékát alkották. Ezt követően a fiatal felnőtteket és a 35-59 év közöttieket érintette a betegség, a legkevesebb panaszos a 60 éven felüliek korcsoportjában volt.

A 44. naptári héten összesen 181 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába, ahol 5 mintából nem mutatták ki a légúti vírust, viszont 38 esetben a koronavírust igazolták.

A légúti figyelőszolgálatban kijelölt 24 kórház adatai alapján 154 beteget vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 16-an részesültek intenzív vagy szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 102 embernél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében. A COVID-19 fertőzöttek 89,2 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt.

A központ beszámolója szerint a 44. héten nem volt változás a SARS-CoV-2 örökítőanyag-koncentráció országos átlagértékében, a mért eredmény továbbra is emelkedett szinten stagnál. A tendenciát tekintve a vizsgált városok közül emelkedés látható Békéscsabán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsen, Szekszárdon és Veszprémben. Csökkenést csak a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén mértek. A koncentráció 4 mintavételi helyen magas, a többi 18 helyszínen, köztük Szegeden is az emelkedett tartományba esett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában